A dunaszentgyörgyi Csapó Csemetékért Egyesület gyerekeknek, családoknak szervezett programokon keresztül ösztönzi a helyieket összefogásra, közös ügyeik melletti együttes kiállásra. A krízishelyzetben sem függesztették fel a tevékenységeiket: maszkvarrással, fertőtlenítő- és tisztítószerek vásárlásával, tartós élelmiszerek beszerzésével segítik a helyi családsegítő szervezet és a szociális munkások tevékenységét.

Az egyesület legfontosabb célja, hogy a lakosságot aktivizálva tevékenyen részt vegyen a közösség összekovácsolásában. Szervezeti keretek közt egy éve működnek, és kisebb-nagyobb sikereket, jól sikerült programokat tudhatnak maguk mögött. Munkájukat helyi vállalkozók és gazdák is rendszeresen támogatják, emelett az önkormányzat, a helyi sportegyesület, önkéntes tűzoltók, a kertbarát kör, az óvoda és iskola segítségére is számíthatnak.

Az Erősödő Civil Közösségek pályázati támogatásával tavaly a megalakulásukhoz, iden egy jeles napokhoz, helyi hagyományokhoz kötődő egész éves programsorozatot terveztek. A krízishelyzet azonban felülírta a kézműves foglalkozás, a színházi előadás, a citera klub, és a baba-mama program terveit. Az őszi tökfaragást azért sikerült megvalósítani, és egy rajzpályázatot is kiírtak a szervezők.

„A gyerekek a legfontosabbak az egyesület számára! Amikor csillogó szemmel jönnek és boldogan mondják, hogy nagyon jól érezték magukat és mit szeretnének a legközelebbi programon, az mindennél többet ér” – mondta el Nagyné Lépő Lejla Magdolna, az egyesület elnöke.

Az elmaradt programok forrásait jó érzékkel csoportosították át, hogy kezeljék a járványhelyzet helyi hatásait: a községben dolgozó szociális munkások számára fertőtlenítő- és tisztítószereket, gumikesztyűt vásároltak. A családsegítőt tartós élelmiszerekkel, a falubelieket saját varrású maszkokkal támogatták. Az egyesület előre is tekintett: a kismama klub foglalkozásait segítő eszközöket vásároltak, és alapanyagokat is beszereztek a kézműves foglalkozásokhoz.

Ebben a nehéz időszakban is össze kell tartanunk, példát kell mutatnunk a közösségnek. Örömmel tölt el, hogy ha a tagok segítségét kérem, soha nem utasítanak vissza

– mesélte lelkesen Lejla.


Similar Posts