A Dél-Dunántúl mesés tájait mutatja be kalandtúráin egy pécsi közösség. Szabó Sára, Szvoboda Gábor, Bobánovics Péter és Lőry Zoltán gyalogos és biciklis utakkal aktivizálja a városlakókat: Baranya, Somogy és Tolna megye kivételes természeti és épített értékeit, látványosságait népszerűsítik.

A társaság szervezett túraútjaival az itt élő emberek figyelmét hívja fel környezetük, lakóhelyük lenyűgöző értékeire. „A dél-dunántúli tájegységben élők sokszor leélik az életüket úgy, hogy nem látogatják meg a régió rejtett kincseit, csodás természeti területeit. A kikapcsolódni vágyók általában messzibb desztinációkban gondolkodnak, ismeretek hiányában nem járják be a lakóhelyükhöz közeli vidékeket” – osztotta meg tapasztalatát Szabó Sára, a kalandtúrák egyik szervezője. Ezért fontos, hogy az első lépések megtételében segítsenek.

Az Erősödő Civil Közösségek támogatásával a csapat idén négy utat vezényelt le. A természetben eltöltött kirándulásokat szerencsére a pandémia sem akadályozta. Márciusban és áprilisban elektromos mountain bike kerékpárokkal túráztak Vágotpusztáig, és körbejárták az Orfűi tavak vidékét. Az ebikeok használatával a fizikailag felkészületlenebbek is belekóstolhattak a hegyi kerékpározásba. Májusban gyalog tették meg a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát Pécstől Óbányáig, júniusban pedig ezt az útvonalat ismételték meg, ezúttal biciklin.

Az egy-, háromnapos, tematikus túrák a lassítás jegyében teltek. A fizikai felfrissülés mellett a szervezők a szellemi kikapcsolódásra és a közösségépítésre is hangsúlyt fektettek. A baráti társaság különféle hobbijaival és szakterületeivel is megismerkedhettek a résztvevők: társasjátékestek, bográcsozás, fotózás, tai chi és meditáció is garantálta a stressz oldását.

„Az ECK támogatása elsősorban abban segített, hogy komolyan vegyük magunkat. Nagyon élveztük a túrázást, de kellett egy külső hatás. A pályázat segített megfogalmazni a céljainkat, keretek közé szorítani az elképzeléseinket és belevágtunk a tevékenységbe, amivel már régóta szemeztünk” – mesélte Sára, hogyan indultak el a mások bevonásához és a tapasztalataik megosztásához vezető úton.


Similar Posts