A gyönki Harcművészeti és Szabadidősport Egyesület (HSZE) széles rétegek számára népszerűsíti az aktív kikapcsolódást. Évszakonként rendezett gyalogtúrákkal, bringás reggelikkel mozdítják ki a városlakókat a mindennapok megszokott ritmusából.

A Tolna megyei Gyönk Magyarország egyik legkisebb lélekszámú városa 1752 fővel, és a legkisebb olyan település, ahol középfokú oktatás folyik. A nehéz helyzetű mikrotérségben kevés a kikapcsolódási lehetőség és szervezett keretek között csupán két egyesület biztosít sportolási lehetőséget. A HSZE – Gyönk néhány éve főként a karate sport népszerűsítésére jött létre. Informális csoportként indultak 2009-ben, 2017-ben váltak egyesületté. Feltett céljuk az egészséges életmód hirdetése, változatos mozgásformák és szabadidős tevékenységek biztosítása a helyiek és a környéken élők számára.

Több éve szerveznek gyalogtúrákat a páratlan természeti adottságokkal bíró Tolnai-hegyhát vidékén. A tizenöt-húsz kilométeres távolságokat a résztvevők jellemzően a környező településeket érintő körtúraként teljesítették. Az Erősödő Civil Közösségek támogatásával idén

nagyobb célközönséget és távolabbi célpontokat is elértek, mivel a túrázok utaztatására is lehetőség nyílt.

A kirándulásokat évszakonként tartották: ellátogattak a Pacsmagi-tavakhoz, március 15-én koszorút helyeztek el Borjádon a Petőfi- Emlékméhesnél, egy tartalmas napot töltöttek el Lengyel-Annafürdő turisztikai központjában, és a Felsőnánán megtartott megye közepe rendezvényre is gyalogosan érkeztek. A túrák által érintett településeken szervezett kísérővel tekintették meg a helyi látványosságokat, olykor a gyerekeket kézműves foglakozás, a csoportot bográcsozás is várta.

Túráin ki- és belépési pontokat biztosított az egyesület, hogy az is bekapcsolódhasson, aki nem tud nagyobb távot gyalogolni, így a kisgyerekektől a hetven felettiekig csatlakoztak is a kirándulni vágyók. „Számunkra az is fontos, hogy ezek a túrák viszonylag kis csoportokban, negyven-ötven fő részvételével valósuljanak meg, mert akkor még lehet közösségként gyalogolni és jókat beszélgetni” – osztotta meg tapasztalatait Bakonyi Ferenc, a HSZE-Gyönk elnöke. Az egyesület az év végén díjazni fogja a legtöbb kilométert teljesítő, a legidősebb, illetve a legfiatalabb túrázót. „Nagyon jó kis közösséggé formálódtunk, pécsi, paksi, szekszárdi vendégeink is rendre visszajárnak, ilyenkor receptcsere és süti kóstolás is színesíti a napot” – meséli Ferenc.

Az ECK támogatásnak köszönhetően az egyesület a kirándulások mellett idén két alkalommal bringás reggelit is szervezett. A program során a kerékpárral, rollerrel közlekedők számára a település központjában standolva ingyenes reggelit biztosítottak. A plakátokon hirdetett és szájról-szájra terjedő eseményen száz-százhúsz adag előre csomagolt reggeli fogyott el alkalmanként. „Az egyesület célja, hogy a bringás reggeli programmal elérjünk legalább 170 embert, azaz a lakosság tíz százalékát. Ez még nem sikerült, de nagyon jó látni, hogy ilyenkor többen kerékpárral közlekednek, és talán egy kicsit kizökkennek a napi rutinból, és ha csak öt-tíz percre is, de megállnak nálunk” – mesélte a program kapcsán Ferenc.


Similar Posts