Az Üszögért Egyesület a pécsi, városszéli településrész régi és új lakóinak aktivizálását tűzte ki célul. Jó hangulatú programok lebonyolításával dolgoznak a közösség összekovácsolásán, bízva abban, hogy ezáltal a személyes kapcsolatok alakulását, rendezvényeken kívüli találkozásokat, beszélgetéseket, közös főzéseket is elősegítik.

Üszög Pécs mintegy kétszáz lakosú, önálló településrésze. Akár egy faluban, szinte mindenki ismer mindenkit. Az egyesület majd’ húsz éves, és az évek alatt kissé alábbhagyott a lelkesedés. Most azonban a megváltozott körülmények, igények mentén újragondolták céljaikat: új, vonzó programokat szerveznek, ahol a megjelentek nem passzív „nézőként” vannak jelen, hanem kisebb feladatokat ellátva, aktív résztvevőként kapcsolódhatnak be. Az Erősödő Civil Közösségek támogatásával az egyesület idén négy nagyobb rendezvényt tervezett, amiből hármat a krízishelyzet ellenére is sikerült az eredeti elképzelések szerint, némi időpont módosítás árán megvalósítani.

Július-szeptember folyamán az idősebb korosztályt is megszólító nosztaliga napot és fotókiállítást, sportnapot, és óbányai túrát szerveztek. A nosztalgia napon játékos feladatok keretében, előadásokkal, és az elmúlt húsz évet bemutató fotókiállítással emlékeztek a településrész közelmúltjára. A sportnapon torna, lengőteke, pingpong, tollaslabda, petanque és csocsó versenyekkel, valamint közös főzéssel várták az üszögieket. Pingpongasztalt, tollaslabda hálót vásároltak, társasjátékokat szereztek be, amelyekkel a jövőben újabb programokat szeretnének kiötölni.

„Újra élet van Üszögön! Míg az előző években sokat küzdöttünk az érdektelenséggel, addig most negyven-ötven fő vesz részt az eseményeken” – mesélt pályázati programjuk sikeréről Niernerné Fekete Csilla, az egyesület elnöke. „Növekedett az önkéntes segítők száma, és öt fővel bővült az egyesület, de mások is jelezték már belépési szándékukat. Utcai beszélgetések során rengeteg pozitív visszajelzést kapunk.

Sok idősebb lakónk van, akinek nincs lehetősége bemenni Pécsre különböző programokra. Most nekik is van hova és miért kijönniük, van társaságuk.

Az adventi időszakra tervezett közösségi programot a járványhelyzet miatt már nem sikerült megtartani, ezért az egyesület a legnagyobb titokban mind az ötvenhárom üszögi családnak mikulás csomagot állított össze és vitt házhoz. „Szombaton, amikor a mikulás csomagokat osztottuk, nagyon meglepődtek a lakók, és sokan szinte kisgyerekké válva örültek a meglepetésnek” – mesélte Csilla.


Similar Posts