Szívet melengető népszerűségnek örvendenek az idősebb korosztályok dalkörei, a Szenior dalosok a különböző csoportok közötti kapcsolatot is építi.

„A zene örömet okoz annak, aki hallgatja és annak is, aki műveli” – így gondolja Lovák Ibolya is, aki azon dolgozik, hogy összegyűjtse a pécsi népdalköröket, hogy ismerkedjenek egymással, alkossanak és nagyközönség előtt is bemutatkozzanak.

„Elöregedő társadalmunkban fontos lehetőséget biztosítani az idősebb korosztály aktivitásának, és közös felelősségünk, hogy megteremtsük a közösségi életben való részvétel feltételeit. Megtapasztaltam, hogy a közös éneklésnek milyen pozitív előnyei, kedvező hatásai vannak fizikai és mentális egészségre” – magyarázza Ibolya, hogy csoportjukkal miért vették fel a kapcsolatot a helyi nyugdíjas dalkörökkel: a Baranya Bokréta Népdalkörrel, a Nyugdíjas Pedagógusok Barátság Kórusával, a Búzavirág Népdalkörrel, az Énekvarázs Dalkörrel, a Pákolitz Kamarakórussal és a Berze Nagy János Népdalkarral.

A nyár elején kezdték el a közös munkát, amikor „Mit figyel a zsűri?”címmel szakmai találkozót szerveztek a már említett nyugdíjas dalkörök és kórusok vezetőinek bevonásával. A program alkalmával átbeszélték az előadáshoz, műsorok összeállításához és a hangképzéshez tartozó feladatokat és a találkozót természetesen egy közös dalolás zárta.

Fotó: Stiller Ákos

A „senior dalosok” célja elsősorban egymás támogatása, mindemellett törekednek a szakmai továbbképzéseken való részvételre, és a bemutatkozási lehetőségek szervezésére – minél szélesebb közönségréteget megszólítva. Az Erősödő Civil Közösségek pályázatának segítségével pedig a terembérletet, hiányzó kottákat, fellépő ruhákat is beszerezhették. Ezeket önerőből nehezen tudnák finanszírozni.

A tervezés és szervezés a próbák mellett már javában folyik, hiszen egy országos rendezvényre is készülnek a senior dalosok. A nyár végén sem lesz sok idő a pihenésre, mert szeptemberben minősítő rendezvényen, versenyen méretik meg magukat.

„Az együtt éneklés nagyszerű élmény mindannyiunk számára, akik részt veszünk benne, és jó esetben azoknak is, akik hallgatják. A szereplések várakozással töltenek el bennünket. A közönség figyelme, tapsa olyan pozitív megerősítés számunkra, mely jó hatással van a hallgatóság és a mi lelki állapotunkra is”– meséli Ibolya. „Szeretünk örömet adni és kapni. Ez pedig a szerepléseken maximálisan megvalósul, így számunkra természetes, hogy iparkodunk minél több lehetőséget keresni, vagy éppen teremteni!”

A pécsi közönség többek között szeptember 22-én, a Tanuló Város Fesztivál keretében találkozhat velünk a Jókai téren.

Similar Posts