Az idősek meséltek, a fiatalok figyeltek, közben kapcsolatok szövődtek, és a Nagytótfalusi Kézfogás Egyesület mindezt megörökítette. De minden a régi történetek felelevenítésével kezdődött.

„Kihívást jelentett kimozdítani a családokat az otthonaikból” – emlékezett vissza a kezdetekre Kalányos Julianna, a Nagytótfalusi Kézfogás Egyesület elnöke. Néhány éve ugyanis elhatározta, tenni fog azért, hogy ne csak megmozgassa a falut, de csökkentse az itt elő emberek elszigetelődését és elmagányosodását. „Nagy problémánk volt az önszerveződő közösségek hiánya. Szükségünk volt olyan közösségi élményekre, amelyek erősítik az egymáshoz tartozást és a közös célokat. Ezért arra a feladatra vállalkoztunk, hogy összekötjük a különböző generációkat.”

Az egyesület első lépésben összehozta a falu különféle korosztályait. Fiatal gyerekek látogatták heteken keresztül az időseket, és beszélgettek a falu múltjáról, az idős emberek életéről, majd a fiatolok is megosztották, hogyan látják a világot. A kezdeményezésnek akkora sikere lett, hogy felmerült az igény a folytatásra. „Az idősek megnyíltak nekünk, és a gyermekek is szívesen foglalkoztak a település múltjával. Csodálatos volt!”

Az egyesületnél úgy látták, annak érdekében, hogy a fiatalokban erősödjön a lokálpatriotizmus, fontos, hogy kötődjenek is a lakóhelyükhöz. „Az élő kapcsolat az idősebb generációval sokat segíthet abban, hogy a fiatalok megtalálják a helyüket Nagytótfalun, s ne legyen elképzelhetetlen, hogy akár itt képzeljék el az életüket” – tette hozzá az egyesület elnöke.

Julianna azt is elmondta, hogy tavalyi pályázatukra gyorsan meglett az önkéntesekből álló stáb, akik végiglátogatták az idős lakosokat és feljegyeztek a történeteiket, a meséket. Az elbeszéléseket rögzítették, a felajánlott fényképeket digitalizálták, amiből kiállítás is született.

„Az összegyűjtött történeteket Még élő emlékeink címen mutattuk be a helyi tájházban. A megnyitóra meghívtuk a programban résztvevő időseket, fiatalokat, az együttműködő partnerszervezeteket, valamint a Nagytótfaluból elszármazottakat.” Ezáltal nem csupán egy kulturális program jött létre a faluban, de az itt élők megismerhették, hogyan látja a másik Nagytótfalut és az itt élőket.

Similar Posts