Közösségi klubot nyitottak sérült fiatalok számára Kaposváron, aminek keretében boccia csapatot is alapítottak. A Vadvirág Alapítvány egyik küldetése, hogy segítse a sérült fiatalokat az életük önálló alakításában.

A kaposvári Vadvirág Alapítványt 1995-ben hozták létre. Az elkötelezett munkatársak rengeteget tettek azért az elmúlt években, hogy segítsék a sérült gyermekek elfogadását, beilleszkedését, hogy nyitottabbá, érzékenyebbé váljon a társadalom. A szervezet kezdetben főleg sérült gyermekeknek nyújtott szolgáltatást, majd egyre nagyobb hangsúlyt fektettek az integrált és fejlesztő foglalkozások szervezésére, tartására is. Az egészséges gyermekek részvétele a csoportos tevékenységekben feloldotta a határokat az egészséges és a sajátosan fejlődő gyermekek között, ezért ma is egyaránt kínálnak foglalkozásokat ép és sérült gyermekeknek.

Irodájukban megváltozott munkaképességű dolgozókat is foglalkoztatnak, önkénteseik segítségével térítésmentes tanácsadást nyújtanak az őket megillető ellátásokat illetően. A városban működő speciális szakiskolával több közös projektet is megvalósítottak már, az alapítvány munkáját gyógypedagógusok, edzők, rehabilitációs szakemberek is segítik.

„Azok a fiatalok, akik valamilyen sérültséggel élnek, az iskolarendszerből kikerülve számos problémával kerülnek szembe. Megszűnik a társas környezet, nincs munkalehetőség és a szervezett fejlesztési lehetőségek is teljesen beszűkülnek” – magyarázza Völgyi Rita, az alapítvány ügyvezetője, hogy mi az egyik legnagyobb megoldásra váró akadály. „Ennek következtében már rövid idő alatt rohamosan romlik az állapotuk. Az az energia, segítés, fejlesztés, amit addig a család és az intézmények biztosítottak számukra és eredménnyel járt, a folytatás hiánya miatt lassan elveszik.”

További nehézséget jelent, hogy a magyar szociális háló teljesen „lyukas”, s tájékozatlanság miatt legtöbb esetben a nekik járó ellátásokhoz sem jutnak hozzá az érintettek. A több mint két évtizedes munka a sérült fiatalokkal, fiatal felnőttekkel kivételes látásmóddal és tapasztalttal ruházta fel az alapítványt, így ott tudnak segíteni, ahol arra leginkább szükség van.

Az egyik kiemelt céljuk az Erősödő Civil Közösségek programban, hogy felhívják a figyelmet a fenti problémára és a végzős diákok úgy kerüljenek ki az iskolarendszerből, hogy megkapják a megfelelő tájékoztatást a lehetőségeikről, sőt motivációt is az állapotuk szinten tartásához vagy fejlesztéséhez. Hosszú távon ez csökkenti az ellátatlan sérült felnőttek számát. Lehetőségeikhez mérten biztosítanak sportolási, közösségi lehetőségeket, de szerveztek szülősegítő tréningsorozatot is, melyen alaposan felmérték a valós igényeket.

„Szeretnénk a fiatalokra és családjaikra is hatni, hogy erősítsük az önérvényesítő képességeiket és tudatosítsuk a saját felelősségüket a sorsukat illetően” – emeli ki Völgyi Rita, hogy mi az egyik alapfeltétele a hosszú távú működésnek.

A projekt keretében megalapoznak egy kis közösséget, az „Eres(s)z Klubot”, ami a munka, sport, közösségi szabadidős tevékenységek hármasa köré épül, és olyan fiataloknak szól, akik mentális vagy/és fizikai hátrányokkal küzdenek. Ennek keretében új önkénteseket vontak be, s ennek vezérfonala lett a boccia. A klubnak ráadásul nemcsak a biztonságos, segítő környezet megteremtése a célja, de a szülők bátorítása is, hogy „eresszék” gyermekeiket a saját útjukra, segítsék őket a minél nagyobb önállóság kialakulása felé. Az alapítvány munkatársai elkötelezettek abban, hogy a programok hosszú távon a fiatalok könnyebb eligazodását szolgálják a világban, erőteljesebb érdekképviselettel, önérvényesítéssel ruházza fel őket és családtagjaikat.

Similar Posts