Van Tolna megyében egy apró, 103 fős zsákfalu, Szentgálszőlőhegy. Közigazgatásilag ugyan Zomba településéhez tartozik, de attól 12 km-re fekszik. A fizikai távolság miatt sokan úgy érzik, a falu egy kissé mostohagyerek az anyatelepülés életében. Ez rengeteg nehézséget okoz a szentgálszőlőhegyi lakosoknak. Úgy döntöttek, változtatni szeretnének. Létrehozták a Szentgálszőlőhegyért Egyesületet, mely szervezett, tervezett és megvalósított.

„Célunk, hogy megmutassuk, hogy nem számít milyen kicsi egy falu. Ha igazán tenni és élni akar a közösség, akkor csak a benne élőkön múlik, hogy mivé válhat„ – mondja Baloghné Gaál Zsófia, az egyesület képviselője.

Mióta létezik az egyesület, Zomba településétől minimális támogatásban részesülnek, de így is nehezen oldják meg a mindennapi problémákat, ezért többek között saját maguk nyírják a füvet a település közterületein. A valódi változáshoz azonban szoros összefogásra van szükség.

Az Erősödő Civil Közösségek program keretében első lépésként a község temetőjét újították fel. Korábban, közösségi munka részeként lebontották a használhatatlanná vált kerítést, most pedig sikerült újat húzni a helyére, közös erővel. Kitisztították és zöldesítették a területet, renoválták a sírfeliratokat. Így, hogy saját maguk csinálták, még büszkébbek rá.

„Amint az emberek hazaértek a munkából, bementek a kapun és csak a saját kis világukkal törődtek. Pedig a falu mindig is egy közösség volt. A közös területek, közös programok hiányoztak, ezt kellett elsőként megalapoznunk, hogy megmozduljanak az emberek”– meséli Zsófia. Ennek kapcsán rendeztek majálist a tavasszal, közös sütéssel, főzéssel, melyen részt vett a falu apraja-nagyja, a jövőben pedig terveznek egy böllérversenyt is. Következő lépés a faluban található háborús emlékmű felújítása lesz, és a falu rendezetten tartása.

„A falu központi terén a lakók nyírják a füvet, minden eszköz karbantartását magunk végezzük. Így mivel van gazdája mindennek, irigylésre méltó rend van a faluban. A legfontosabb, és legnehezebb célunk, hogy töretlenül fenntartsuk ezt a lelkesedést. Hosszú távú célunk pedig, hogy az egy-két megüresedő házunkba fiatal, lelkes családok találjanak otthonra, akik a közösség részei szeretnének lenni” – magyarázza Zsófia, hogyan képzelik el a zsáktelepülés jövőjét.

Similar Posts