Jól kiválaszott filmekkel nem csak egy este válhat színesebbé. A kultúrkincsek közösséget teremtenek, filmélményt adnak és párbeszédet indítanak a fogyasztók közt. Így formálja a kritika-érzéket és a vitakultúrát a Titkos Filmklub Társaság.

A film kultúraközvetítő, értékmentő médium, meghatározza személyiségünket és identitásunkat. Korunk kultúrafogyasztási szokásai révén azonban a mozi mint közösségi tér és a diskurzus helyszíne sokat veszített a jelentőségéből. Közös kultúrkincseink felfedezése, felelevenítése és a filmélmények kapcsolati feldolgozása egyre nehezebbé válik. Filmtörténetünknek mindig csak egy aktuális darabkáját látjuk, nem érzékeljük a folytonosságot, nem értjük az utalásokat, jelentős alkotások vesznek a feledés homályába.

De azért, hogy a folyamat lelassuljon, az Apolló Mozi Alapítvány létrehozta a Titkos Filmklub Társaságot (TFT). „A filmklub egy olyan hiánypótló és szükségletkielégítő kezdeményezés, amely a mainstream-en kívüleső, emblematikus rétegfilmeket szeretné megismertetni a fiatalabb korosztállyal, az idősebbek számára pedig feleleveníteni a meghatározó filmélményeiket” – magyarázza Radóczy Bálint, az Apolló Mozi kommunikációs munkatársa.

Pécs egyetlen művészmozija ezzel a kezdeményezéssel lehetőséget biztosít a közös élménymegosztásra és a generációk közti párbeszédre. A TFT működése tehát valóságos kultúra mentő akció, népszerűsítése mégis komoly akadályba ütközött. A klubban vetített filmeket a forgalmazás jelenlegi jogi körülményeit figyelembe véve csak térítésmentes, zártkörű, és oktatási célú vetítések keretében lehet bemutatni.

„A nagy igényre való tekintettel szerettük volna, ha a filmklub a 40 férőhelyes Klubteremből a 100 fős Dr. Stark Terembe költözik. Ehhez azonban támogatásra volt szükség, ezért pályáztunk az Erősödő Civil Közösségeknél” – meséli Bálint, hogy végül milyen módon oldották meg a TFT befogadóképességének növelését, mely az ECK hozzájárulásából valósult meg. Így az Apolló ma sokkal többeknek képes titkos filmélményt nyújtani, és ezzel lehetőséget nyújtani az önreflektivitás és a felelősségvállalás egyéni, kapcsolati és társadalmi dimenzióinak erősödésére.

A filmek közösségi befogadása, feldolgozása, a közös gondolkodás egytől egyig olyan tevékenységek, amelyek fejlesztik az emberekben a párbeszéd-készséget, a kritikai érzéket és a vitakultúrát. A Titkos Filmklub Társaság tagjai pedig minden bizonnyal együtt örülnek a város legrégebbi filmszínházával, amely az ECK-nak hála kétszer több vájtszemű nézőnek képes ilyen módon élményt adni. Mindezt tagsági díj nélkül.

Similar Posts