Kiviszik a történelmi helyszínekre a történelemoktatást a Lángnyelv Alapítvány pedagógusai, hogy a diákok ne csak a tankönyvekből ismerjék meg a jelent alakító múltat.

Az Erősödő Civil Közösségek támogatásával tavaly így látogattak el az auschwitz–birkenaui koncentrációs táborba. A pécsi Leőwey Klára Gimnázium diákjai először ismereteket szereztek a francia és magyar, a baranyai és pécsi deportálásokról hagyományos tanórai keretek között, ezután utaztak Krakkóba, ahol lengyel diákokkal találkoztak, és megtekintették a város Kazimierz negyedének zsidó emlékhelyeit is.

„Az új projekt során az állampolgári öntudat, a demokrácia és az együttműködés hármas jelszavát vállaltam megvalósítani” – magyarázta Laurent Fleuret, a gimnázium történelem és földrajz szakos tanára. A trianoni békeszerződés 100 éves évfordulója kapcsán merült fel, hogy a mai napig érzékeny téma megértését, feldolgozását a diákoknak egy a békeszerződés eseményei köré épülő programsorozattal segítsék.

A megfelelő előkészületek, a tanórai témafeldolgozás után előszőr Párizsba utaztak az egyik végzős osztállyal. Kicsoportos munkában dolgozták fel a szerződést megelőző időszak problémáit, majd szimuláltak egy diplomáciai tárgyalást. A program során lehetőséget adtak a diákoknak arra, hogy kifejtsék véleményüket a témával kapcsolatban, meghallgatva azok érveit, nézeteit is, akik szorgalmazzák a békeszerződés revízióját.

A projekt része volt egy aradi út. A város Megbékélés parkján egyrészt megemlékeztek a 48-as hősökre is, majd egy saját ötlettől vezérelve kis performanszt is bemutattak az aradi járókelőknek, amelyen a világ békéjének fontossága mellett álltak ki, épp abban a fontos pillanatban, amikor a világot bejárták a hírek a magyar diplomácia állásfoglalásáról a szíriai török intervenció témájában.

„És akkor felvetődött bennük az a kérdés: lehet, hogy mi a rossz ügyek ügyvédei vagyunk?”

Laurent Fleuret meglátása szerint könnyen tudták a diákokat és a tanárokat is bekapcsolni a kezdeményezésbe, mindenkinek nagyon tetszett a projektalapó oktatás, szívesen mozdultak ki a tantermi oktatás kereteiből. Az osztály karácsonykor süteményvásárt is tartott, aminek bevételéből részben egy civil szervezetet segítettek, másik részét pedig az utazás közös költségeire fordították.

Similar Posts