A Tandem Színház Egyesület a járványhelyzetben sem mondott le a nézőiről. Interaktív online darabot hoztak létre, melyhez kisfilmet is forgattak. A személyes találkozások, előadások elmaradásával a színház belső működésének megerősítésére koncentráltak, hogy profi szervezőkkel kibővülve felkészülten várják a járvány utáni nyitást.

A Tandem Színház 2019-ben alapított, a civil társadalom és színházi alkotók együttműködésén alapuló pécsi független színház. Alkotói, Bacskó Tünde és Fábián Gábor több alkalommal dolgoztak együtt civil szervezetekkel a közönséget bevonó, részvételi dráma produkciókon. A tavalyi évre a színház széleskörű alkalmazhatóságát bemutató, a színház és a civilek közti párbeszédet erősítő programmal készültek. A járványhelyzetben azonban ellehetetlenült az elemi működésük, hiszen az év nagyobb részében nem tudtak előadásokat tartani.

Az Erősödő Civil Közösségek pályázati támogatásával a Bringla-verkli után a csapat most a feladatok jobb elosztására, a külső kommunikáció erősítésére koncentrált. Az adminisztratív és szervezési munkákra szakembereket vontak be, így ezek már nem a színészeket terheli. A személyes találkozási lehetőségek csökkenésével felértékelődött az online tér szerepe. Ezen lehetőségek kiaknázására is odafigyeltek: a Tandem honlapját fejlesztették, önkéntes bevonásának köszönhetően pedig a közösségi média felületeiken sokkal tudatosabban és aktívabban vannak jelen, mint korábban.

Hogy a játék se hiányozzon annyira, a Tandem Színház Visszhang címmel interaktív online előadást készített. Ebben együttműködtek az Integrált Drogterápiás Intézet Közalapítvánnyal is.  A darab egy kisfilmből és a hozzá kapcsolódó játékból, beszélgetésből áll. Internetes közönségük eddig két alkalommal láthatta. „Az INDIT rendszeresen meghívja és ajánlja pszichológiai-addiktológiai szakmai fórumokra az előadásainkat, és közösen keressük a Visszhang kapcsolódási lehetőségét a munkahelyi prevenciós munkájukhoz” – mondta el Fábián Gábor, a Tandem Színház Egyesület egyik alelnöke. A filmet térítésmentesen felajánlották anonim programok közösségeinek (AA, NA, ACA, stb.), hogy azok gyűléseiken felhasználhassák.

A színház tavaly részt vett a helyi civil színházi paletta együttműködését szorgalmazó Pécsi Konnektor Egyesület alapításában. A szervezet a régió infrastruktúrával nem rendelkező, független alkotóit fogja össze, produkcióikkal kapcsolatosan a közös szervezést, forgalmazást és érdekképviseletet látja el, de célja még további együttműködéseket generálni.

Két korlátozás között tizenegy hagyományos előadást tartottak meg a tavalyi évben, legörömtelibb pillanataik is ezekhez az alkalmakhoz kapcsolódnak. „Augusztus közepén a Menhely Alapítvány egyik hajléktalanellátó intézményében próbáltunk a két hajléktalanságot megtapasztalt előadónkkal” – meséli Gábor. „Alkalmi közönségünk az éppen a szállón tartózkodó hajléktalan emberekből állt. A próba végén egyikük, akiről kiderült, hogy színművészetit végzett színész, odajött gratulálni. Elmondta, hogy bár nagyon régen nem játszott már, de minket nézve ismét kedvet kapott rá. Visszakérdeztem, hogy volna-e kedve részt venni az Első Kézből a Hajléktalanságról programban, amely során a bemutatott szituációs játékokat folyamatosan játsszuk diák közönséggel. Az idősödő úr szeme felcsillant és pár perc múlva már a program vezetőjével, Balog Gyulával beszélgetett a csatlakozás lehetőségeiről.

Talán ez a felcsillanó tekintet volt a legszebb eredménye a munkánknak.


Similar Posts