Az „Aztakeservit” Értékőr Egyesület Dunaföldvár missziójának tekinti, hogy megőrizze, vagyis inkább megteremtse a város és lakóinak környezettudatosságát.

Mindemellett céljuk szabadidős-, kulturális-, zenei-, művészeti-, és sport tevékenység folytatása. A felsoroltakhoz pedig elengedhetetlen egy megfelelő helyszín, ahol a közösség együtt tud munkálkodni.  Az egyesület négy éve létezik, egy baráti közösségből alakult, hivatalosan 2016 óta működnek.

„Az „Aztakeservit” kifejezés számunkra kifejezetten pozitív jelentéstartalmú, és az az üzenete, hogy olyan egyesület vagyunk, amely meggyőződése szerint sokféleképpen kész, akar, tud és tesz is azért, hogy, élhetőbbé tegye az emberek környezetét és lakóhelyét” – mesélt eszmeiségükről Hauzer Zsanett.

Hosszú távú tervük egy „ökokalózfalu” létrehozása. Az infrastrukturális fejlesztés elsődleges szempont, ennek keretén belül építenének közösségi házat és kovácsműhelyt is. Szeretnék, ha ezt a teret szabadon használhatná mindenki, figyelnek arra, hogy érdeklődéstől és korosztálytól függetlenül is otthon érezzék magukat a látogatók. A tervek szerint különböző előadások kapnak helyet a megannyi sportolási lehetőség mellett. Kirándulások szervezése, Airsoft, mászó fal és kenuzási lehetőség is szerepel azon a temérdek, izgalmas programokkal teli listán, melyek szervezésének az egyesület már neki is látott. Az eseménydús programokra, mint tudjuk, mindig jó visszaemlékezni, ezért is készülnek kisvideók az „ökokalózfaluban” történtekről, melyeket az „Aztakeservit” youtube csatornáján lehet visszanézni.

Addig pedig, míg az előbb felsoroltak elkészülnek/felépülnek további szemétszedő akcióba is becsatlakozhat minden, környezetére figyelő lelkes önkéntes a Kis Duna szakaszon kenuval evezve vagy épp Balatonföldváron, a 4. hivatalos Duna parti szemétszedésen.

„Az ECK pályázatának segítségével első lépéseként a kerítést építettük fel, így létrehozva egy „bázist”, ahol a tavaszi szemétszedési akciónkat tartottuk. Ez az egy napos rendezvény reggeli kezdéssel indult, majd egy esti koncerttel ért véget. A résztvevőknek biztosítottunk reggeli tornát, ételt-italt, a feladatokhoz megfelelő eszközöket és végül a szemét elszállításra gépkocsikat. Az összegyűjtött szemetet konténerekbe szelektíven gyűjtöttük és gondoskodunk az elszállításról is”- számolt be a tavaszi eseményekről Zsanett. Majd hozzátette: „az akciók célja elsősorban a szemléletváltás elérése és új célt adni a közösségi életnek. Célunk bebizonyítani, hogy a környezetvédelem igenis menő!”

Similar Posts