Az ép és a fogyatékkal élő fiataloknak példaértékű közös programot szervezett a Pincehelyi Asztalitenisz és Tömegsport Egyesület. A gyerekek a ping-pong asztal mellett tanulják elfogadni a másságot. Ehhez szemléletformálásra, támogatásra és eszközökre volt szükség.

Talán nem is sejtjük, milyen erős rehabilitációs és közösségépítő ereje van az asztalitenisznek. A Pincehelyi Asztalitenisz és Tömegsport Egyesület tevékenységét ismerve ez a sport még többre is többre hivatott: hidat képez a fogyatékkal élő emberek és a többségi társadalom között.

Kajtár József is erre hívja fel a figyelmet több évtizedes szakmai tapasztalattal a háta mögött. „Azt vallom, a sport arra tanít, hogy becsületesen győzzünk, vagy emelt fővel veszítsünk. A sport sok mindenre megtanít. De amikor tíz éve egy fogyatékkal élő regölyi lány látott ping-pongozni és megkért, hogy készítsem fel őt a shanghaji Nyári Speciális Olimpiára, elsőre azért megtorpantam” – emlékezett vissza a kezdetekre az egyesület alapítója. „Elvállaltam a felkészítését, és életem egyik legjobb döntését hoztam meg. Megtapasztaltam, hogy a fogyatékkal élő emberek a törődést, a figyelmet, a szeretetet százszorosan adják vissza.” A felkérésből előbb közös edzés lett, majd egy felismerés, amit végül a közös munka követett a Margaréta Otthon lakóival.

Az elmúlt években Kajtár Józsefet a Magyar Speciális Olimpia Szövetség több alkalommal is felkérte, hogy irányítsa a felkészítő edzőtáborokat. Úgy gondolta, hogy remek integrációs program lenne az edzéseket ép és hátrányos helyzetű fiatalok számára egyszerre tartani. Ebben a Hully Gully Szabadidő és Sportegyesülettel működtek együtt.

Ahogy a ping-pongozók száma nőtt, úgy szembesültek újabb kihívásokkal. „Az eszközhiány nagy nehézséget jelentett, és a tervezett szemléletformálás is akadályba ütközött” – magyarázta József. Az Erősödő Civil Közösségek programnak köszönhetően új ping-pong asztalokkal gazdagodott az egyesület. Innét már semmi sem szabott gátat a terv megvalósításának, hogy az asztalitenisz által közelebb hozzák egymáshoz az ép- és sérült sportolókat.

A közös edzések a  fiatalok számára érzékenyítéssé, a fogyatékkal élők számára integrációvá váltak. „A Pincehelyre történő utazást a Hully Gully Szabadidő és Sportegyesület oldja meg, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség tervezi, szervezi és bonyolítja az értelmi fogyatékossággal élő, továbbá a halmozottan fogyatékos emberek rendszeres edzés- és versenyprogramját” – sorolt fel néhány példát József a szervezetek közötti együttműködésre.

A Pincehelyi Asztalitenisz és Tömegsport Egyesület tagjai elkísérik a regölyi sporttársakat különböző fogyatékosok részére kiírt ping-pong versenyre, és segítik őket tanácsokkal, így a szemléletformálásból is jócskán kiveszik a részüket. Az egyik látványos eredmény, hogy a pincehelyi fiatalok és a sérült sportolók között könnyebb és rendszeresebb lett a kommunikáció, elfogadóbbak a gyerekek, a nyitottság és a tolerancia jegyében lebontották az emberek közötti korlátokat.

Similar Posts