A Nyimi Öko Közösség élettérré formálta a település határában fekvő egykori mezőgazdasági területet. Az ökológia és humánum normái szerint működő csoport a globális környezeti és társadalmi problémákra az összetett közösségi megoldásokban látja a választ, szem előtt tartva a fenntarthatóságot. Idén felépülő első házukkal egy leendő ökofalu alapjait teszik le.

Nyim és környéke az elmúlt években népszerű célpontjává vált a természetközeli életmódra vágyóknak. A részben belőlük alakult ökoközösség álma, hogy a falu határában vásárolt földön idővel külön településrész alakuljon ki, ahol tagjaik lakhatnak.  Ehhez első lépésként a természetvédelmi terület által körülölelt egykori szántót rétté, gyümölcsössé és ligetté formálták. Az Erősödő Civil Közösségek támogatásával pedig nekifogtak első, környezettel harmonikus ökoházuk felépítéséhez.

„Hosszú távra tervezünk, a célunk megmutatni, hogy egy sérült földterületen lehet élni, sőt tudatos emberi jelenléttel javítani az állapotán” – magyarázta Sall Fanni, aki a közösség Felkelő Nap Egyesületének szervezési, kapcsolattartási feladatait látja el. Az első ház nem pusztán szimbolikusan kerül közös tulajdonba, hiszen a jövőbeli építkezések alatt ideiglenes lakhelyként, közösségi térként szolgál majd.  „A faluból a rétre költöző tagjaink megüresedő lakóházaiban azok a programjaink kapnak majd helyet, amelyekhez komolyabb infrastruktúra szükséges. Önismereti és autogén tréning csoportok, könyvkötészet, törvényes otthonszülések befogadása vagy éppen vendéglátás” – mondta el Fanni.

Az építkezést közösségi tervezés előzte meg, a tagok közösen döntöttek az alaprajzról, a látványterveket Révész Gabriella építésszel egyeztetve szerkesztették. Mivel a krízishelyzet miatt a földhivatal döntéshozatali ideje kitolódott, a tényleges építkezést csak 2021 elején kezdik meg, de az építési anyagok már a helyszínen várják az engedélyeket.

Az egyesületnél arra is ügyelnek, hogy a folyamattal kapcsolatos tapasztalataikat műhelyalkalmak, előadások keretében megosszák az érdeklődőkkel, például kenderbeton és vályogvakolat workshop keretében. A kapcsolatépítés területén fontos lépéseket tett a csoport. Júliusban bemutatkozó napot tartottak, új belépő tagot, online követőket és együttműködéseket is hozott az alkalom. Jó viszonyt alakítottak ki a Magyar Szalmaépítők Egyesületével, a Körépítők Egyesületével, vályogozáshoz értő helyi mesterekkel és ökoépítészekkel.

Szoros együttműködést alakítottak ki a siófoki Életkezdet Munkacsoporttal, faültetéssel és online beszélgetéssorozattal kapcsolódtak egymáshoz. Nyitott online alkalmaikon szakemberek tartanak előadást a természet és ember kapcsolatáról, a közösségek szerepéről, vagy éppen az ökológiai válsághoz való hozzáállásról. Az előadásokat rendszeresen kötetlen beszélgetés követi. „Azt reméljük, hogy inspirálják majd a falubelieket, környékbelieket, és tágabb környezetünket is az ökológiai gondolkodásra” – összegezte gondolatait Fanni.


Similar Posts