Idősek és mozgássérültek különleges tanfolyamon vehettek részt Pécsen: a Free Mobility tagjai megtanították őket biztonságosan elesni. Az Esések iskolájában a résztvevők elsajátították azokat a technikákat, amikkel egy elesés során csökkenthetőek, vagy akár kivédhetőek a komolyabb sérülések, csonttörések. Az eséstől való félelem többé már nem gátja a sportolásnak és közösségi tevékenységnek!

Az idősebb korosztály körében a csonttöréssel végződő, sokszor súlyos balesetek nagy többsége elesésből következik. Ezek a törések akár hetekre, hónapokra ágyhoz köthetik elszenvedőiket. Az Erősödő Civil Közösségek támogatásával ezért éppen őket, illetve mozgássérülteket, parasportolókat tanított biztonságosan elesni a Free Mobility Egyesület. A pécsi Drótszamár Kerékpáros Kresz-parkban a Dobrotka Béla által kidolgozott, küzdősportok esési technikáján alapuló módszertanból tartottak képzés.

Az öt héten át tartó, tíz alkalmas tanfolyamot tucatnyian kezdték el – és fejezték be sérülések nélkül. Bemelegítő és mobilizáló gyakorlatok során megtanulták érzékelni a testüket és javult az általános egyensúlyérzékük, elsajátították azokat az esési technikákat, amikkel kivédhetők a csonttörések.

„Látszólag nincs sok időnk egy esés alkalmával tudatos reakcióra, de ha begyakoroljuk a megfelelő mozgásformákat, akkor a testünk automatikusan, izommemóriára hagyatkozva képes szükség esetén megismételni ezeket a jól begyakorolt mozdulatokat” – részletezte a módszer lényegét Somogyvári Imre, a Free Mobility Egyesület elnöke, a tanfolyam szervezője.

A pályázati támogatásból az egyesület olyan speciális eszközöket vásárolt, melyek lehetővé teszik az idősebb, mozgásszervi problémákkal küzdő, vagy akár súlyosan fogyatékos résztvevők számára is a technika sérülésmentes elsajátítását. A fenntarthatóság jegyében a tanfolyam ideje alatt oktatókat is képeztek Pécsett. A négy okleveles instruktor közül ketten harminc éven aluliak, egyikük középkorú, a legidősebb a hetvenes korosztály tagja, így segítségükkel az egyesület a jövőben több korcsoport számára is meg tudja hirdetni az esések iskoláját, a terveik szerint rendszeresen. A tanfolyamról videó is készült, ezt megtekintve a foglalkozások tartalmáról és hangulatáról is képet kaphatnak az érdeklődők.

„Az öt hét legszebb pillanata az volt, amikor Dobrotka Béla kiosztotta a tanfolyam elvégzését igazoló okleveleket résztvevők számára” – mesélt a felemelő pillanatokról Imre. „Mindenki, még a különböző mozgásszervi problémákkal, fogyatékossággal küzdők is végigcsinálták. Bebizonyították, hogy még a legsúlyosabb problémák és fájdalom esetében is működik a módszer, és mindenkinek szüksége lehet rá, hiszen az élet ellen nincs orvosság.”


Similar Posts