A slam poetry nem pusztán előadói műfaj, modern költészeti stílus, de közösségteremtő közeg is. Ez kézzelfogható volt az idei slamtáborban Orfűn, ahol műhelyek, beszélgetések, felolvasások, slamversenyek, koncertek váltották egymást három napon át.

Magyarországon a slam poetry több mint tíz éve virágzik. Az elmúlt években az ország tucatnyi településén kezdtek működni kisebb-nagyobb, különböző rendszerességgel megszervezett klubok, az egyik első vidéki csapat pécsi klub pedig éppen idén tíz éves.

A klubok között lazább viszony van, inkább az emberi kapcsolatok működnek, a formális szervezeti keretek és együttműködések kevésbé jellemzők. Jellemző, hogy az érdeklődők számát tekintve nagy a különbség a fővárosi és a vidéki események között.

“Ezért szükséges erősíteni a vidéki klubok jelenlétét az országos körforgásban, ami élénk kapcsolattartást is igényel” – magyarázza Kövér András, Kövi, a Sopianae Slam Poetry Pécs vezetője, a Slam Poetry Magyarország Egyesület elnökségi tagja.
Az Erősödő Civil Közösségek támogatásával ezért egy országos tábort szerveztek a nyáron. Az STB – Összmagyar Slam Poetry, Spoken Word és Irodalmi tábort először 2017-ben tartották meg, majd egy év kihagyás után jött a második felvonás Orfűn, ahol a magyar slammer társadalom. Július végén a Panoráma Campingbe több mint százan érkeztek a Kövi mellett Hetesi Júlia és Simon Márton szervezésében megvalósult táborba.
“A slamtábor célja egy élő, közös platform megteremtése is volt, aminek keretein belül a vidéki és fővárosi klubok, irodalmi szervezetek között kialakult és erősödött a kapcsolat” – jegyezte meg Kövi, majd hozzátette, azért nem csak a kapcsolatok ápolása miatt volt fontos a tábor.
A szabad verses formáért rajongó résztvevők túl azon, hogy megélhették az alkotóközösségi lét jó oldalát, sokat fejlődhettek a tábor alkalmával. A szervezett képzések, költészeti, előadóművészeti, érzékenyítő műhelyek sokat segítenek az egyéni hang megtalálásában, ezeken a résztvevők tovább bővíthetik műfaji ismereteiket, szép eredményeket érhetnek el a slam poetry bajnokságokon.
A Sopianae Slam Poetry közössége pedig nemcsak a tábor idejére volt aktív, havi rendszerességgel folytatják a klubestjeiket a Nappaliban, vagy a színpadon állva, vagy pontozótáblákkal a kezükben a nézőtéren.

(Az STB táborról remek cikket írt Ceglédi Zoltán a 168 Óra oldalára, szuper riport jelent meg többek között a kulter.hu-n, és az f21.hu-n is.)

Similar Posts