Egészségmegőrző, prevenciós előadásokat szerveztek a község lakosainak a Baranya megyei Bodolyabéren. A hat alkalmas programsorozat résztvevői interaktív módon, orvosi bábukon szereztek gyakorlati ismereteket az önvizsgálat és elsősegélynyújtás terén. A cél az volt, hogy a tudás birtokában hamarabb felismerjék, ha orvosi segítségre szorulnak, és így időben forduljanak szakemberhez.

A Bodolyabéri Romákért Egyesület 2017-es megalakulása óta dolgozik a helyi közösség életminőségének javításáért. Mindennapos, szociális ügyekben nyújtanak segítséget a roma lakosságnak, de szemléletformáló programokat is szerveznek számukra. Az Erősödő Civil Közösségek támogatásával és a helyi védőnő bevonásával interaktív előadássorozatra invitálták a faluban élőket. Az előadásokon a roma lakosságot leginkább érintő szív- és érrendszeri, illetve daganatos betegségek felismerésére, valamint ezek lehetséges megelőzésére helyezték a hangsúlyt.

Szóba kerültek olyan életminőséget befolyásoló tényezők, mint az egészséges táplálkozás, a sport, vagy éppen a szenvedélybetegségek. Beszéltek a szűrővizsgálatok fontosságáról, a változó kor kihívásairól és az elsősegélynyújtásról is. A pályázati támogatást az egyesület eszközbeszerzésre fordította: vásároltak dohányzó és nem dohányzó tüdőt bemutató bábut (és a hozzátartozó szerkezetet, amellyel a levegővételt lehet imitálni), AMBU-babát mell- és here daganatokkal. Szándékuk szerint ezeket az eszközöket bérbe is tudják adni, az ebből befolyó összeget pedig újabb közösségi programokra fordítanák.

A rendezvényhez a termet a helyi önkormányzat biztosította, ők segítettek a program népszerűsítésében is. „Fontos volt számunkra, hogy a helyi roma és nem roma lakosság közösen vegyen részt az előadásokon, ezzel közelebb kerülve egymás megértéséhez” – mesélt célkitűzéseikről Orsós Gyöngyi, az egyesület elnöke. „Hosszú idők óta ez volt az első program a településen, ahol együttesen vettünk részt. Sikerült csoportszinten beszélni az egészségről: mikor rájöttek a résztvevők, hogy egy-egy probléma többüket is érinti, jobban meg tudtak nyílni, mertek kérdéseket feltenni.”


Similar Posts