Egy környezetvédelem iránt elkötelezett, kreatív pécsi csapat műanyag-újrahasznosító gépparkot épített. A kompakt, érintésvédett szerkezetekkel óvodákba, iskolákba terveznek kitelepülni, hogy népszerűsítsék a tudatos műanyaghasználatot. Civil és városi partnerekkel közös termékfejlesztő műhelyeket is szerveznek. A workshopokon résztvevő cégek és közösségek a maguk gyűjtötte műanyag szemétből hozhatnak létre a munkájuk során használható tárgyakat.

Az újrahasznosító közösségi műhely ötletgazdája, a Mediátor Egyesület a megfelelő szelektív gyűjtés elsajátítására, és a rengeteg műanyag szemét újrahasznosítására nyújt megoldást. A projekt partneri együttműködések révén a pécsi civil szervezetek kapcsolódásait is erősíti. Az Erősödő Civil Közösségek támogatásával, a PTE Műszaki és Informatikai Kar Gépészmérnök Tanszéke segítségével az egyesület különféle daráló, olvasztó és öntő masinákból álló gépparkot épített. Viszonylag kicsi és könnyen mozgatható, biztonságos szerkezeteket terveztek, hogy laikusok és gyerekek is könnyen használhassák őket.

„Emlékezetes pillanat volt, amikor az első adag műanyag szemetet bedobtuk a darálóba. A szerelő csapat erőn felüli munkája után jó volt látni, hogy profin működnek és jó célra használhatóak a gépeink”– idézte fel Oláh Enikő, az újrahasznosító műhelyek vezetője.

Miután a gépek elkészültek, az egyesületi tagok számára belső anyaghasználati workshopokat szerveztek, ahol a különféle műanyagfajták felhasználási lehetőségeivel ismerkedtek meg. A járvány ellehetetlenítette a legtöbb közösségi összejövetelt, ezért helyette feltérképezték a lehetséges helyi partnereket.

Közülük többekkel elindult az együttműködés kereteinek kidolgozása. A Bázis Addiktológiai Szolgálat például már gyűjti az egyesület számára műanyagot, és elindult a termékfejlesztés a Hajas Szalon egyszer használatos műanyag kötényeinek, illetve a helyi patikákból begyűjtött gyógyszeres tégelyeknek az újrahasznosítására.

A Zöld Fiatalok Egyesülettel együttműködve egy saját, a hulladékfeldolgozást és a PET-palackok méreganyag-tartalmát rögzítő statisztika összeállításán dolgoznak. Az újrahasznosított tárgyakon ugyanis infografikákat is elhelyez az egyesület, hogy így üzenjenek. Az egyes műanyagtípusok bemutatásával tudatosabb műanyaghasználatra ösztönzik a városlakókat. A tudatosabb fogyasztói magatartás kialakítását célozzák majd a fiatalok számára rendezett workshopok is.

Az egyesület előkészítette az óvodai kitelepülések tematikáját. Ezek lényege az lesz, hogy a gyerekek kipróbálhatják a műanyagdarálást, olvasztást, öntést. Nyomon követhetik, hogyan születik az általuk gyűjtött szemétből, a törött játékukból új tárgy. Az óvodák, iskolák pedig a szelektíven gyűjtött műanyagért cserébe újrahasznosított alapanyagokból készült társasjátékot kaphatnak.

Az ECK-s pályázati támogatással az egyesület a projekt számára logót és közösségi oldalakat is létrehozott, tevékenységüket követhetitek a Reborn Plastic Workshop oldalán.


Similar Posts