„Az igazi horgász akkor is örömet talál a horgászatban, ha gyengébb napja van, mert lenyűgözi a természet szépsége, a vizek növény-és állatvilágának rejtelmes élete.”

A Pósai Horgászegyesület tagjai rendszeresen hódolnak szenvedélyüknek, sőt családtagjaik, barátaik is sokszor csatlakoznak hozzájuk a tóparton egy közös pecázásra. Nem csak a horgászrendezvényeken aktívak, részt vesznek a közösség egyéb rendezvényein is.

A Pósa-tónál több mint százan horgásznak rendszeresen, hiszen a 3,5 hektáros vízmederben honos a ponty, az amur, a süllő, a csuka és a kárász is. Ahogy ők mondják, a környék, ahol élnek egy igazi horgászparadicsom. Az egyesültnek jelenleg 55 tagja van, céljuk pedig, hogy fellendítsék a közösségi életet.

„A horgászokat furcsa embereknek tartják. Aki nem pecás, nehezen érti meg, hogy valaki napokig képes elüldögélni a tóparton, sokszor minden eredmény nélkül” – Tóthné Garai Márta, az egyesület elnöke ugyanakkor szeretné a tévhiteket eloszlatni. Elmondása szerint nem kell feltétlenül csendben lenni a parton, és ha az ember egy halat sem fog, az ott töltött idő akkor sem haszontalan, hiszen meg lehet figyelni a környezet páratlan élővilágát, s közben igenis szoros emberi kapcsolatok, közösségek alakulnak ki.

Az egyesülettel a sportoláshoz igényes környezetet és minőségi szolgáltatás megteremtését szeretnék megcélozni, amire eddig nem nyílt lehetőségük. Az Erősödő Civil Közösségek segítségével most az évek óta betervezett változtatásokat, területi fejlesztéseket valósítják meg.

Beszereznek egy új csónakot, aminek segítségével könnyebben tudják ellenőrizni a tavat és annak élővilágát is. Építenek egy esőbeállót is és padokat, asztalokat is vásárolnak, amiket nem csak ők, de a környékbeli rendezvények szervezői és résztvevői is használni tudnak. A Pósai Horgászegyesületnek minden évben két nagy rendezvénye van, a családi nap és a horgászverseny, ahova a hagyományokhoz híven szép nagy társaság érkezik. A közösség nagyon sok figyelmet szentel arra, hogy az elvégzett munka után beszélgetéseken értékeljék az adott tevékenységet – természetesen a horgászbot mellett.

Fontos céljuk az egyesület tagságának bővítése, s örülnének neki, ha még többen csatlakoznának közösségükhöz. Céljuk, hogy fellendítsék a horgászsportot és a turizmust is, hiszen Magyarország az egyik legjobb adottságú ország az Európában kedvelt pontyfélék és ragadozóhalak horgászata szempontjából.

Similar Posts