Megalakulásukkor csak saját örömükre túráztak, ma már sokaknak szerveznek programokat, hogy többen megismerjék a mesébe illő Bonyhád környéki, dombokat, erdőmélyi völgyeket, ösvényeket. Nemrég a Völgység tájegységet bemutató, nagylélegzetű országúti kerékpáros túrát is rendezett a Völgység Turista Egyesület csapata.

Van értelme bejárni a világot, amikor saját hazánkat sem ismerjük igazán? Tehetné fel a jogos kérdést a Völgység Turista Egyesület a lokális turizmussal kapcsolatban. A közösség negyven éve dolgozik azon, hogy gyalogos- és biciklis túrák alkalmával bemutassa gyönyörű, természeti értékekben gazdag környéküket, a Völgységet.

Az önkénteseivel közel száz főből álló csapat évről évre különböző szabadtéri sporteseményeket, nyílt túrákat szervez, hogy rávilágítson a testmozgás és a természet remek kettősére. Az összetartó és lelkes csapat, a motiváció, a kvalitások és a környék is adott ahhoz, hogy a népszerű programjaik egymást kövessék.

„Egy bizonyos létszám felett anyagi erőforrások nélkül képtelenség megszervezni egy sokakat megmozgató sporteseményt” – magyarázza Tresch József, az egyesület elnöke, aki diákkora óta a túrázás szerelmese. József és az egyesület azért pályázott az Erősödő Civil Közösségek programba, mert pontosan tudják, hogy milyen csodálatos egy gondtalan nap a dombok és a fák társaságában a környezet szépségei között. Nagyon határozott céljuk, hogy ezt minél több bonyhádival megismertessék, mindegy, hogy gyalog vagy két keréken.

„A városban az országúti kerékpáros túraprogram hiánycikk volt, pedig igény lett volna rá” – teszi hozzá. A Völgység Turista Egyesület csapata ezért nemrég a gyalogtúrák mellett előrukkolt egy kerékpáros völgybejárással is, ami szorosan kapcsolódott az egészséges életmódot népszerűsítő városi Sportmajálishoz. Ezzel olyan embereket is elértek, akiket eddig nem tudtak megszólítani.

A kerékpáros programot több hónapos kitartó előkészítő munka előzte meg, beleértve a sok tárgyalást az útvonal által érintett völgységi települések vezetőivel, az egyeztetést a helyi polgárőrökkel, egészen a menetutasítások, oklevelek, kitűzők tervezéséig és legyártatásáig, valamint az útvonalak többszöri bejárásáig. Végül az indulók edzettségüktől függően 10, 30 és 40 km-es távok közül választhattak.

A jó szervezésnek köszönhetően a hagyományteremtő szándékkal szervezett bringás túra abszolút sikeres volt, száznál is több részvevővel. Abban biztosak lehetünk, hogy jövőre várhatóan még többen fognak hallani a Bonyhádi Sportmajálison startoló kerékpáros túráról!

Az egyesület elégedett, de azt is elárulták, hogy nagy terveik vannak: „A csapatunkra nagy hatással volt az a sellyei kerékpártúra, ahol ezernél is több, változatos nemű és korú ember egyszerre pattant kerékpárra – köztük mi is. Ehhez hasonló eredményt szeretnénk elérni a jövőben mi is, itt a Völgység fővárosában, Bonyhádon.”

Similar Posts