A helyi kerékpáros közösséget fejleszti, a kerékpársportot népszerűsíti Tamásiban a bringaklub.

Sokaknak egyre kevesebb ideje jut a sportolásra, a gyerekeket pedig különösen nehéz kimozdítani, így egyre kevesebb offline közösségi élményben van részük. Hiába olcsó és könnyen elérhető a kerékpár a többi közlekedési eszközhöz képest, általános jelenség, hogy a gyerekek kerékpáros közlekedéssel kapcsolatos tudása kívánnivalókat hagy maga után, de a felnőtt lakosság nagy része sem ismeri kellő alapossággal a vonatkozó KRESZ-szabályokat.

Pedig a kerékpáros közlekedés viszonylag népszerű, és a kerékpáros infrastruktúra is egyre bővül, igaz, sokan nem szervezett keretek között bringáznak.

A Tamási MTB Sport Clubnak nemcsak az célja, hogy az Erősödő Civil Közösségek program keretében minél több embert vonjon be Tamási kerékpáros életébe, de közben nagyon tudatosan a közösséget építik, erősítik. Csaknem 10 éve aktívak a helyi civil társadalomban, s már a kezdetektől nem csupán a kerékpározás sport jellegét hangsúlyozzák, hanem egészségmegőrző, szabadidős, közlekedési és turisztikai jellegű hatásait is.

„Nem csupán sportolási lehetőséget biztosítunk a hozzánk csatlakozók számára, hanem egy összetartó közösséget is, ahol alapérték a társadalmi felelősségvállalás, a környezetvédelem, a kultúra és az aktív állampolgárság” – magyarázza Péti Zoltán, a sportegyesület elnöke. „Támogatjuk a rászorulókat is, több kerékpárt adományoztunk már nehéz anyagi körülmények között élő sportoló gyerekek számára, és törekszünk az esélyegyenlőség megteremtésére a felszerelés díjmentes biztosításával.”

A bringaklub az elmúlt hónapokban nemcsak a taglétszámát növelte, de több túrát, versenyt is szervezett, versenybírókat és szakembereket képeztek, kerékpáros jogosítványokat adtak ki és nagyobb figyelmet fordítottak a szponzorok bevonására is. Rendezvényeiken több százan vettek rész, kifejezett örömükre sok gyerek is jelen volt: nagy sikert aratott tavaszi bringás táboruk és őrségi Bringás Vándortáboruk is.

Tamási Kupa nevű gyermek tehetségkutató versenysorozatukra Mosonmagyaróvárról, Szekszárdról, és a környékbeli településekről is érkeztek résztvevők, ezért úgy tervezik, jövőre országos rendezvényként hirdetik meg.

Similar Posts