Fogyatékossá vált emberek és hozzátartozóik számára nyújt támogatást a krízishelyzetükben a Bartimeus. A közelmúltban olyan novellagyűjteményt adtak ki, aminek szerzői fogyatékkal élő személyek. A kötet célja, hogy a sorstársak történeteinek elmesélésével, személyes mentorálással segítsenek túljutni a traumát követő nehéz időszakon.

A könyv ötletgazdája Kopa Zoltánné Adrienn gyógypedagógus, elemi rehabilitációs szakember, a Bartimeus Kulturális Közhasznú Egyesület önkéntese. Két látásvesztett gyermeke révén maga is átélte a feszültséggel teli „gyászidőszakot”. „Az élethelyzeti krízis feldolgozásához az orvosi rehabilitáció után nem sok szolgáltatás vehető igénybe, a családtagok, hozzátartozók pedig legtöbbször egyáltalán nem kapnak segítséget” – osztotta meg tapasztalatait Adrienn. „Pedig a hozzátartozóknak is el kell gyászolniuk azt a szerettüket, akit eddig ismertek, és elfogadni azt, akivé vált.”

Adrienn a Ki-Látás Alapítványnál látássérültek számára vezet klubfoglalkozásokat. Ezeket az alkalmakat korábban egy kisebb helységben tartották, de mivel nagy az érdeklődés, és nincs lemorzsolódás, kezdik kinőni azt. A résztvevők számára a klubalkalmak tematikája mellett az is kiemelten fontos, hogy ilyenkor sorstársak közt lehetnek. „Ennek kapcsán merült fel bennem, hogy vajon mi lehet azokkal, akik nem tudnak sorstársakra, mentorokra találni?” – meséli Adrienn, hogyan született meg a könyv ötlete.

A kötetet az Erősödő Civil Közösségek támogatásával adta ki az egyesület. Az év elején pályázatot írtak ki, ahová rövid, valós, életigenlő írásokat vártak valaha egészséges, majd fogyatékossá vált személyektől, illetve hozzátartozóiktól, barátaiktól. A novellapályázatra közel száz pályamunka érkezett, tizenegy és nyolcvan év közti szerzőktől. A fogyatékosságot széles spektrumon értelmezték a pályázók: alkoholizmussal, hajléktalansággal, daganatos betegséggel, autizmussal élők is írtak, az egyik novellista pedig koraszülött önmagához írt levelet.

A legkiemelkedőbb művek szerzőit díjazták, a zsűri negyvennyolc írást válogatott be a kötetbe. Fontos célkitűzés volt, hogy az inspiráló novellákon túl konkrét kapcsolódási lehetőséget is biztosítsanak a szerzőkkel.

Egy részük mentorációt vállalva jelentkezett, az ő elérhetőségeik megtalálhatóak novellájuk alatt, így akár kapcsolatba léphetnek velük az olvasók.

„Nagyon várom, hogy megtudjam, hogyan alakul a kapcsolatfelvétel, hogy a könyvben leírt sztorik által milyen új történetek születnek majd” – tette hozzá Adrienn.

A kötet háromszáz nyomtatott példányban jelent meg, amelyeket az egyesület – figyelemfelhívó plakátokkal egyetemben – különféle kórházi osztályokon, azok közösségi tereiben, folyosóin készül elhelyezni. A könyv emellett fogyatékos érdekvédelemmel foglalkozó szervezeteknél, és könyvtárakban is fellelhető lesz. Hogy az említettnél szélesebb rétegek számára is hozzáférhető legyen, e-könyv formátum is készült a gyűjteményből. Az ECK-ba ugyancsak sikerrel pályázó Keret Alkotó Csoport felajánlásával pedig a dobogós pályamunkákból több szereplős hangjáték született. Sőt az ő ötletüket továbbgondolva, színészek közreműködésével mind a 48 írásból készült hangoskönyv, ami az e-könyvvel együtt heteken belül elérhető lesz a Bartimeus egyesület honlapján.


Similar Posts