Fotó: Ruprech Judit

A Zöld Fiatalok Egyesülete szerint mozgósítani kell az embereket, mert a globális problémák megoldásához csak az összetartó közösségek ereje képes elindítani a változást – lokális szinten.

Nem elég kanapé aktivistaként megváltani a világot a világhálón, komolyabb fellépésekre van szükség. Prioritásként kell tekinteni a környezet megóvására, és ha nem akarjuk, hogy atomtemetőt vagy uránbányát üzemeltessenek a közvetlen közelünkben, akkor fel kell emelni a hangunkat. Ahogy akkor is, ha tiszta levegőt szeretnénk a városban, ahol élünk. A globális változáshoz viszont lokálisan kell kezdeni a cselekvést. Az élhető jövő érdekében alakult meg a Zöld Fiatalok Egyesülete.

Tagjaik tevékenységük központjába az érdekvédelmet, a környezetvédelemmel kapcsolatos ügyek nyomon követését, feltárását, az emberek tájékoztatását helyezik, s szükség esetén megmozdulások szervezését is.

“Pécsen és a megyében több olyan környezetvédelmi probléma van, amik egységes és sürgős állami fellépést kívánnak, mégsem történik semmi. Ez az emberek felelőssége is, bár zöld szervezetekben nincs hiány, szórványos és gyenge a civilek aktivitása a területen” – mondta el Konkoly-Thege Júlia, az egyesület elnöke.

Fotó: Ruprech Judit

Az érdekvédelmi és közösségszervezői tapasztalatokkal rendelkező Júlia meglátását igazolják a közelmúlt eseményei is. 2016 telén Pécsen olyan magas volt a légszennyezettség, hogy két hónapon keresztül, minden egyes nap folyamatosan meghaladta a napi határértékeket. Az utóbbi években többször felmerült a mecseki uránbánya újranyitása, miközben a régi szennyezését sem sikerült még megoldani. Ráadásul Bodán, 15 km-re Pécstől, a már működő közepes radioaktivitású hulladékok tárolója mellett itt tervezik létrehozni a Paksi Atomerőműből származó fűtőelemek, tehát a nagy radioaktivitású hulladékok végleges temetőjét.

Ezek mind olyan horderejű ügyek, amik esetében nemcsak a közvélemény és a nyilvánosság hiteles, álhírektől mentes tájékoztatására van szükség, de egy felkészült aktivista közösségre, akik képesek akár nagyobb létszámú szimpatizáns bázis elérésére és megmozgatására.

A pécsi fiatalokból álló, évtizedes múltra visszatekintő közösség tavaly májusban szerveződött újra. Az Erősödő Civil Közösségek pályázatán nyert támogatásból többek között a szervezetük megerősítése mellett workshopokat szerveztek, kampányt terveznek a tiszta fűtés népszerűsítéséért. Szeptemberben egy hetes Klímahét rendezvénnyel csatlakoztak a globális klímasztárjk mozgalomhoz, aminek keretében egy napra Pécs legforgalmasabb utcáját is lezárták.

Fotó: Ruprech Judit

“Nagy hangsúlyt fektetünk a szövetség-építésre, az erőforrás-szerzésre, valamint a felkészülésre. Ennek a munkának az eddigi eredménye többek között a pécsi Fridays for Future mozgalom elindulása, aminek keretében a középiskolás tagjaink minden pénteken a városháza előtt képviselik a nemzetközi klímasztrájkot helyi szinten. Az őszi Klímahét számos önkéntes-, illetve civil szervezet bevonásával és együttműködésével jöhetett létre, filmvetítések, beszélgetések várták a környezetünkért tenni akarókat” – sorolt fel Júlia néhány programot az elmúlt évből.

Similar Posts