A Nevetnikék Alapítvány története tíz évvel ezelőtt kezdődött, amikor Kőműves Glória elindított egy önkéntes programot, aminek keretében beteg gyerekkel foglalkoznak a Pécsi Gyermekklinikán. 

„Semmi különlegeset” nem csinált a lelkes társaság, amit más ne tehetett volna meg, mégis jelentőségét tekintve felbecsülhetetlen: társasjátékoztak, kártyáztak, játszottak és beszélgettek, és főként nevettetek, jó kedvet csempésztek a kis betegek kórházban töltött hosszú óráinak egyhangúságába.

Míg a program tíz, maga az alapítvány idén lesz öt éves. A kórházak, a szülők és a gyerekek részéről akkora lett az igény a foglalkozásokra, hogy több önkéntesre lett szükség, egy ponton elengedhetetlenné vált a hivatalos szervezeti forma. A Nevetnikék Alapítvány működése óta mintegy kétszáz önkéntest készített fel a gyerekekkel történő foglalkozásra, és eddig több ezer kis betegnek segítették elviselni a kórházi lábadozás idejét, ha csak egy kis időre is feledtetve a fájdalmat és a lábadozással töltött idő viszontagságait.

Az önkéntesek munkájának lényege, hogy a Pécsi Gyermekklinika nyolc osztályán játékkal, művészeti foglalkozásokkal enyhítik a kórházi szorongást. Egy hónapban átlagban harminc fő aktív önkéntes vállal munkát a negyven fős báziscsapatból, de sajnos így sem tudtak minden kérésnek eleget tenni, és minden gyermekhez eljutni. Szükségesnek érezték emelni az önkénteseik létszámát.

„Az elmúlt években a hatalmas igény mellett szerencsére önkéntesesekben sincs hiány, így viszont a koordinátorokra több feladat hárul” – magyarázza Kőműves Glória, az alapítvány elnöke, miért pályáztak az Erősödő Civil Közösségek programba. „A koordinátoraink főállásuk mellett végzik a toborzást és felkészítést, így azonban korlátozott kapacitással rendelkezünk. A felkészítések, foglalkozások szervezését mára professzionális, magasabb szinten kell megszerveznünk, ehhez szükségessé vált egy kolléga foglalkoztatása.”

A Nevetnikék Alapítvány egyik különlegessége az önkéntes program rendszere: a jelentkezők toborzása, majd tréningje többlépcsős és hónapokon át tartó, így biztosítva a hozzáértő tevékenységet, hogy csak felkészült emberek foglalkozhassanak a gyerekekkel. Országosan egyedülálló, jól kidolgozott és működőképes önkéntes szűrési, felkészítési, képzési rendszert alakítottak ki az évek során. Sokféle korosztályból és motivációval érkeznek az önkéntesek közé, de a program főként az egyetemisták között népszerű, akiknek nagyon jó továbbképzési és gyakorlati alapot is ad a gyerekekkel való foglalkozás.

A kórházi lét elviselése egy felnőtt számára sem egyszerű, egy kisgyermekben pedig sok esetben frusztráló emlékként tartósan megmaradhatnak a bizonytalanság, a félelem képei. A kórházi ápolási idő mindig több szempontból teher a család számára is, az aggódó szülők sem tudnak minden esetben megnyugtató közeget teremteni a kórtermekben. A Pécsi Gyermekklinika ráadásul 4 megyéből fogad gyermekeket, a távolról érkező beteg gyermekek esetében sokszor a családok nem tudják megoldani a rendszeres látogatást, van kisgyermek, akik szinte a teljes bent töltött idő alatt nem láthatja a szüleit. A nővérek áldozatos munkájuk mellett sokszor túlterheltek, fennáll a hospitalizálódás veszélye.

AZ ECK pályázatuk másik fontos része volt, hogy a szervezetüket elindítsák az önfenntartóvá válás, az anyagi függetlenség útján, hogy minél jobban használják ki a helyi erőforrásokat. Az ECK keretében idén nagy hangsúlyt fektettek az adó egy százaléka kampányukra, de erősítették kapcsolataikat a nyilvánossággal, a rendezvényeken és médiákban való megjelenésekkel népszerűsítették az alapítványt.

Similar Posts