Kisgyermekes családoknak szervez közösségi programokat a Kelet Városi Köz-ért Egyesület. Színes kirándulásokkal, együtt töltött minőségi idővel dolgoznak a Pécs-Keleten élőkért.

Az egyesületet a helyi közösségért tenni akaró, aktív, többségében szociális végzettséggel rendelkező szakemberek hívták életre 2017 őszén, hogy hatékonyabbá tegyék az intézményeken átívelő közös munkájukat. Az egyesület fő célja a helyi közösségek, családok és egyének önálló cselekvési szándékának és képességének erősítése, integrált közösségi programok szervezése, a gyermekeket nevelő családok öngondoskodási erejének fejlesztése és a gyermekjogok védelme.

Pécs-Kelet egy leszakadó városrész több, Pécs közigazgatási területéhez tartozó szegregátummal. Ugyanakkor a városrész társadalma nem homogén. Vannak családi házas utcák, többségi társadalombeli családokkal. Az egyesület tagjai évek óta azt tapasztalják, hogy a különböző szociális hátterű családok között egyre masszívabbak a sokszor vélten eltérő értékekből, előítéletekből fakadó választóvonalak. Annak érdekében, hogy a két réteg közötti távolság csökkenhessen, szükségesek az olyan találkozási felületek, amelyek során a családok valós képet kaphatnak egymásról. Egy, társadalmi háttereken átívelő élethelyzet a kisgyermekes lét. A szülői szerep ugyanolyan frusztrációk és kihívások elé állítják a családokat.

Az Erősödő Civil Közösségek projekt keretében megvalósított programjukban bárki számára kifejezetten könnyen elérhető, egyszerűen megvalósítható tevékenységeket helyeztek a középpontba. A Közösen a lurkókkal – kisgyermekes családok közösségi programjai névre keresztelt projekt során áprilistól decemberig olyan szabadidős programokat terveztek, amelyek a legkisebbek és családjaik számára is komfortosak voltak.

„Áprilisban erdei nyuszivadászatot tartottunk a Mecsekben, májusban a hetvehelyi lombkorona sétányra látogattunk el, majd júniusban kétnapos, ottalvós hétvégén vettünk részt a Zselicben” – sorolta Praks Xénia, a Kelet Városi Köz-ért elnöke a megvalósított programokat. Ezt követően októberben az egyesület a Mecsextrém Parkba szervezett kirándulást, míg decemberben a Mecseki kisvasúthoz érkezett a családokhoz a Mikulás, januárban pedig bábelőadáson vehettek részt a családok.

A programok előzménye, hogy az egyesület tagjai korábban több alkalommal szerveztek félnapos, családi kirándulásokat pécsi, erdei játszóterekre, illetve a korábbi ECK pályázatuk középpontjában is a túrák álltak. Kellő tapasztalatot szereztek az igényekről és a nehézségekről is. Praks Xénia szerint: „csak elindulni nehéz. Vagy azért, mert a család az első gyerekét neveli, és még rutint kell szereznie a gyerekkel való szabadidő eltöltésében, vagy ha már több gyermek van, akkor a velük való együttes tevékenységek bonyolultnak tűnhetnek.” Sokszor nehéz végiggondolni azt is, hogy egy-egy családi kiruccanáshoz mik az elengedhetetlen kellékek. Ebben segítenek a túrákat megelőző Együtt készülős napok.

„A hosszú távú célunk, hogy a családok közelebb kerüljenek egymáshoz” – magyarázta Praks Xénia, milyen eredményekre számítanak eddigi tapasztalataik alapján. „Miközben megismerjük a közvetlenül elérhető természeti környezetet, kialakulhat a túrázás szeretete, és a közös készülés révén erősödhet a Pécs-Keleti kisgyermekes családok önszervező képessége. A szülői szerep ugyanolyan frusztrációk és kihívások elé állítanak minden családot, ezek közös feloldása erősebbé teszi a családok közötti köteléket.”

Similar Posts