Az Iregszemcse Kultúrájáért Alapítvány példaértékű munkát folytat a településen, a közösségük nagyszerű dolgokat valósított meg az elmúlt években.

A két és fél ezer lakost számláló falu tagjai régóta keresik a választ arra, hogy mitől válhat még élhetőbbé Iregszemcse. Bár a keresés annyira nem fedi pontosan a valóságot, hiszen a közösségi élet valósággal pezseg a faluban.

Az Iregszemcse Kultúrájáért Alapítvány már több mint negyedszázada aktív motorja a kezdeményezéseknek. Az alapítvány évente több alkalommal rendez faluközösségi programokat, kistérséget megcélzó néprajzi és népdaléneklési vetélkedőket. Több öntevékeny csoport működését segítik a faluban, ilyen az Iregszemcse Térségi Amatőr Társulat vagy a Laguna Mazsorettcsoport, de egy helyi újságot is működtetnek.

Utóbbit az egyesület tagjai másfél évtizede maguk írják, nyomtatják és hajtogatják a művelődési házban, ahol sok izgalmas ötlet született már meg. „Közösségi tervezéssel 2018-ban a különböző életkorú és helyzetű emberek közösen álmodtak meg egy teret, melyet együttes összefogással valósítunk meg és alakítunk folyamatosan az Ireg-patak partján. A terv egyik eleme volt Iregszemcse közösségi kemencéje is. Ebből egyet terveztünk, de olyan nagy volt a lelkesedés, hogy végül ötöt építettünk, amire különösen büszkék a helyiek” – mesélte Dobos Andrea, az alapítvány egyik fáradhatatlan alapítója.

Az öt mobilkemence és a fedést biztosító fapavilon megépítésese részben az Erősödő Civil Közösségek támogatásából valósult meg. A megvalósítás jó példaként szolgál más települések közösségeinek is. A kemencékkel ugyanis nem csak ételeket melegítenek fel, hanem az egész falut lelkét.

„Iregszemcsén régóta hiányzott egy olyan közösségi tér, mely a falu központjában kulturált szabadtéri környezetben élményt, motivációt és összetartást adhat az itt élő embereknek, s teszi mindezt esélyegyenlőséggel. Ezért nagyon örültünk, amikor elkészültek a kemencék, használatukkal a közösségi aktivitást is felfűtöttük” – mondta el Andrea. A Tolna megyei településen viszonylag hamar több közösségi esemény is megvalósult. Ilyen volt Szent Iván éjszakája, a Süssük ki közösen program Szent Mihály napján, az adventi közösségi gyertyagyújtások is: minden vasárnap frissen sült pogácsával, langallóval, fahéjas csigával és kakaós kaláccsal kínálták az alapítvány tagjai és segítői a résztvevőket. A Tamási Pántlika Néptáncegyüttes is itt tartotta évadzáró csapatépítő eseményét, ezen a szülők készítettek pizzát a gyerekeknek a kemencékben.

Az Iregszemcse Kultúrájáért Alapítvány a Fűtsük fel Iregszemcsén a közösséget! nagyon tudatosan valósította meg: pályázatírás, elnyert támogatás, eszközbeszerzés, építés, kommunikáció, megvalósított cél jellemezte.

Andrea elmondása szerint a közösségi kemencék kiemelt szerepet kapnak a falu életében, a vidékfejlesztésben, a kirekesztettség felszámolásában, a helyi értékek megtartásában és megerősítésében, valamint a generációk közötti kapcsolat összekovácsolásában. A közösségi sütések sikerének hála az alapítvány hamarosan újabb projektbe fog az Ireg-patak partján.

Similar Posts