Somogyi kistermelők csoportja termelői piacot alapított Zamárdiban. A Patkó Piacnak nem csak kereskedelmi célja van: felhívja a figyelmet a helyi gazdálkodókra, a helyben termelt értékekre. Beszélgetésekkel, ismeretterjesztéssel, kóstolással népszerűsítik az egészséges táplálkozást és a minőségi élelmiszereket. Arra buzdítják a somogyiakat, hogy az üzletláncok helyett vásároljanak a környékükön élők által előállított élelmiszereket. Ezáltal minőségi termékekhez jutnak és a közösséget is erősítik.

A Somogyi Helyi Termék Egyesület tagjai naponta szembesültek azzal, hogy a termékeik inkább a városlakók körében keresettek. Meglátásuk szerint a helybeliek jellemzően az élelmiszerláncokban szerzik be azt is, ami sokszor akár a szomszédjukban készül. Ez helyi eseményeken is érezhető szerintük, hiszen egy-egy falunapra a polgármesterek gyakorta vándorárusokat invitálnak meg a környékbeli kézművesek, termelők helyett.

Az Erősödő Civil Közösségek által támogatott projektjével az egyesület 2020-ra programsorozattal készült. Kistermelői nyílt napokkal, gasztronómiai műhelyekkel, interaktív beszélgetésekkel szerették volna megmutatni a vásárlóknak és döntéshozóknak, hogy tevékenységük az egész közösség számára érték, és akár turisztikai vonzerőt is jelenthet egy-egy településnek. A járványhelyzet ugyan nem tette lehetővé a több helyszínes rendezvénysorozat megvalósítását, de az egyesület megtalálta a módját, hogy kapcsolatot teremtsenek a lakossággal.

Március közepétől Zamárdiban egy fedett kerthelységben termelői piacot alakítottak ki. Szórólapokkal, közösségi média kampánnyal népszerűsítették a Patkó Piacot, asztalt, sátrat, megállító táblát vásároltak. Vasárnap délelőttönként tíz-tizenhárom termelő várta a helybéli vásárlókat és érdeklődőket. Szeptember végéig „dübörgött” a kezdeményezés, két-háromszáz fő minden héten megfordult a piacon, siófoki, kaposvári televíziók is tudósítottak róla. Olykor már a hétórás nyitás előtt sorban állás volt, az eper például szinte minden esetben azonnal elfogyott.

„Szemléletváltást kell elérni! A kistermelők nem kereskedők, a családjukat próbálják eltartani, egy nem bomba üzletből” – magyarázta Vrancsik Tibor, az egyesület elnöke. „Közben valódi értéket teremtenek. Nem mondtunk le az eredeti, edukációs célkitűzéseinkről, amint a járványhelyzet engedi, megvalósítjuk ismeretterjesztő rendezvényeinket, és újraindítjuk a piacot Zamárdiban.”


Similar Posts