A Paksi Szivárvány Egyesület fotósorozat készíttetett fogyatékkal élő tagjairól és családjaikról: őszinte bepillantást engedtek az életükbe. A műtermi képekből érzékenyítő és az egyesület munkáját bemutató kötet készül.

Az egyesületet fogyatékkal vagy rokkantsággal élő emberek és családtagjaik alkotják. Személyes érintettségük révén jól ismerik azokat a problémákat, amelyekkel a mindennapokban szembesülnek. Az elszigeteltséget, a programok és munkalehetőségek hiányát, az előítéleteket, a családok leterheltségét is kirekesztődését. A szervezet az Erősödő Civil Közösségek támogatásával a fogyatékkal élők és épek találkozását, kölcsönös megértését segítő rendezvényt, egy divatbemutatót talált ki 2020-ban.

A járványügyi helyzetben azonban a decemberre tervezett eseményt nem tudták megtartani. Az egyesület ezért más módot keresett arra, hogy megmutathassa: a fogyatékkal élő emberek is szépek. Vannak érzéseik, vágyaik, hobbijaik, amikben ugyanolyan ügyesek, mint bárki más. Végül egy nagy rendezvény helyett több kisebb programot valósítottak meg. Logózott maszkokat varrattak, a fotózás és a kiadvány létrehozása mellett sportos pikniket és érzékenyítő délutánt tartottak Gyapán. Utóbbira mozgásos feladatokkal, Braille-írással, és saját színpadi jelenettel is készültek.

Fotó: Miskolczi Milán

„Nagyon megható volt, amikor az érzékenyítő délutánon Lakatos Norbi vaklufis a lufihajtogatás rejtelmeit magyarázta a több diplomás vak tagunknak, Jánosnak. Ahogy a taps, a siker is, ami a kis előadásunkat követte” – idézi fel a délutánról Pákoliczné Lengyel Erika, az egyesület elnöke. A rendezvény médiaszereplést is hozott a Szivárvány Egyesületnek, a helyi tévé és rádió is forgatott róluk.

Emellett új taggal, két-három felnőtt segítővel és diákmunkásokkal is bővült a csapatuk.

Az elmaradt divatbemutatót fotósorozattal váltották ki. „Műtermi képek készültek a csapatról. Lett utcai ruhás, csini ruhás fotó, és olyan is, ami a hobbijainkat mutatja meg. Ahogy a reflektor ránk világított, mégis volt egy divatbemutató hangulata, csak a nézők hiányoztak” – meséli Erika. A képekből készült videóval és a közintézményekben kihelyezett kiadányukkal az emberek figyelmét a fogyatékkal élők hiányosságai helyett szépségükre és belső értékeikre szeretnék irányítani.


Similar Posts