Az akadálymentes turizmusért dolgozik a People First közössége: kirándulási lehetőségeket gyűjtenek össze, tesztelik és megjelölik az akadálymentes turisztikai célpontokat.

Az akadálymentesítés gyakran használt kifejezés Magyarországon, mégis rengeteg teendő van addig, amíg a fogyatékossággal élő embertársaink számára valóban akadálymentesek lesznek a hétköznapok. S nemcsak a hétköznapok, de a szabadidős tevékenységek is.

A fogyatékossággal élők számára alapvető probléma, ha az ép társadalom által akadálymentesnek nyilvánított területek az ő szempontjukból mégsem azok. A fogyatékossággal rendelkezőknek lehetősége és joga kell legyen az ugyanolyan életminőséghez, mint ép társaiknak, nem elfogadható, hogy bizonyos területekről kizáródnak sérülésük okán. Ilyen életminőség javító, de elzárt terület a turizmus, mely számukra is nagy jelentőséggel bír szabadidős, egészségügyi és közösségépítő szempontból is.

A People First – a Társadalmi Elfogadásért – Magyarországi Központi Egyesület célja a fogyatékossággal élők önálló életvitelének támogatása az élet minden területén, s ennek a szabadidő eltöltése kiemelt részét képezi. A People First munkássága azért is kiemelkedő, mert a turizmus területén zajló fejlesztések során ez a szemlélet általában nem kap szerepet.

Céljuk e projekt keretében olyan kínálat teremtése, ami lehetőséget nyújt a turizmus szűkebb és tágabb értelmezésében a részvételre, olyan területek feltárására, amiket a fogyatékossággal élő amúgy nem, vagy igen ritkán tapasztalhat meg. Lényeges szempont a társadalom érzékenyítése és bevonása, nem külön, együtt vesznek részt a programokon.

Rövid távú célként azt határozták meg az egyesületnél, hogy Pécsen és környékén a szabadidő hasznos eltöltését teszik lehetővé az akadálymentesség jegyében, s egyúttal erősítik a társadalmi befogadást. Mindezt a lakossággal együtt szervezett kirándulásokkal valósítják meg, amiknek keretében kötetlen beszélgetésre, ismerkedésre van lehetőség.

Felmérik az akadálymentes turistautak feltárása és népszerűsítése, a városmarketing és a helyi turizmus részévé tétele, ami segítségül szolgálhat a mozgássérülteknek. A hiánypótló kezdeményezés gyakorlati megvalósítása az Erősödő Civil Közösségek program támogatásával zajlik, a projekt része az is, hogy a szakmailag felkészített, fogyatékossággal élő tagjaink révén tanácsadást nyújtsanak sport- és turisztikai rendezvényszervezők, irodák, iskolák számára. Az adatbázis mellett megvizsgálják a vendéglátóhelyeket, turisztikai látnivalókat is, s az akadálymentes helyszínek matricákat kapnak.

„Eddig két alkalommal szerveztünk kirándulást, Ha nincs akadály, mi is jövünk címmel. A fogadtatás nagyon pozitív volt, s megerősített minket abban, hogy nagy szükség van arra, amit csinálunk” – magyarázza Pataki Veronika, az egyesület elnöke.

A projekt egyik fontos része a III. Akadálymentes Turizmus Napja megszervezése, ami lehetőséget teremtene arra, hogy a többségi társadalom figyelmét is felhívják a jelenségre. Ezen túlmenően egy olyan egyedülálló módszertanon is dolgoznak, ami akadálymentes szemmel mutatja be Pécs belvárosát az érdeklődőknek.

A People First komplex formában, több forrás bevonásával valósítja meg projektjeit. Az említett matricás projekttel sikerrel pályáztak a Pécsi Közösségi Alapítványhoz, illetve egy olyan Erasmus+ projektben is részt vesznek, aminek témája tréning módszertan kidolgozása az akadálymentes turizmus területén a fogyatékossággal élők és a turisztikai szakemberek együttműködésével.

Similar Posts