A Pécsi Szenior Akadémia a város és vonzáskörzete hatvan év feletti lakosságát szólítja meg: ismeretterjesztő előadásokkal dolgoznak az időskori elmagányosodás ellen, hozzájárulnak a nyugdíjas korúak társadalmi aktivitásához, erősítve a generációk közti párbeszédet is.

Az Aktív Időskorért Alapítvány 2014 óta működteti a Pécsi Szenior Akadémiát, a jelenlegi a 13. szemeszterük. Félévenként hét előadást szerveznek olyan változatos területeken, mint szociológia, helytörténet, egészségügy, természettudományok, pszichológia, művészetek, pedagógia, pénzügy és érdekvédelem. Az első előadások óta több mint 800 regisztrált résztvevőjük lett. Azokat a hallgatókat, akik a hétből legalább hat előadáson jelen vannak, a félévek végén elismeréssel jutalmazzák: általában 150-200 fő visz haza oklevelet.

Fotó: Ruprech Judit

„Hallgatóink 59-95 évesek, leginkább azonban a hatvanas korosztály aktív. A tanulásba való bevonódás az időseket tevékenyebbé, nyitottabbá, magabiztosabbá, kommunikatívabbá teszi” – osztotta meg kutatási eredményeit Bajusz Klára, a Pécsi Szenior Akadémia alapítója és szakmai vezetője. A kétheti rendszerességgel tartott előadásokat tanfolyamok és klubszerű foglalkozások egészítik ki. A Szenior Akadémiához kapcsolódik nyelvtanfolyam, informatikai képzés, biblioterápiás csoport, de van külön kirándulócsoport és bridzsklub is.

„Az előadások mellett szervezett programok erősítik a csoporthoz tartozás érzését, a felelősségvállalást, javítják az életminőséget”

– magyarázta Klára.

Az előadások helyszínét általában a Pécsi Tudományegyetem biztosítja. A szociális távolságtartás okozta nehézségek miatt azonban idén a tavaszi és az őszi félévet sem sikerült a hagyományos módon megtartani. Az Erősödő Civil Közösségek támogatását a Pécsi Szenior Akadémia az online átállást elősegítő eszközök és szoftverek beszerzésére fordítja. Előre felvett előadásokkal és zoomos összejövetelekkel próbálják kiváltani a személyes jelenlétet.

Fotó: Ruprech Judit

Egy online előadás azonban, legyen az bármilyen érdekes, nem pótolhatja a közösségi élményt. „Van olyan szenior hallgatónk, aki számára a minden második szerdai előadás jelentette A programot, amiért felöltözik és kimozdul otthonról” – meséli Klára. Ezért jött az ötlet, hogy amíg az időjárás engedi, kisebb csoportok számára kültéri, tematikus sétákat szerveznek a városban. „Nagyon jó megélni, hogy amikor van lehetőség, hogy személyes jelenlétre épülő programot szervezzünk, milyen kitörő örömmel fogadják az idősek, milyen szeretettel fordulnak felénk és egymás felé.


Similar Posts