Az Iregszemcse Kultúrájáért Alapítvány régóta a falu társadalmi, kulturális életének egyik motorja, a helyi civil szerveződések elkötelezett támogatója. A szervezet 2018-ban indított Ireg Patak Projektjének célja a falu központjában, a művelődési ház közelében kihasználatlanul álló zöldterület közösségi célú hasznosítása, hogy összekapcsolják az Ireg-patak két partját.

A hídépítésben résztvevő változatos életkorú, érdeklődésű, társadalmi helyzetű iregszemcseiek közösségi tervezéssel álmodták meg a leendő mezítlábas parkot, a díszkertet, a zenepavilont, a sétányt, a kültéri játékokat, a padokat az Ireg-patak két partjára. Ezeket az összefogás erejét, az itt élők összetartását szimbolizáló – és természetesen praktikus céllal bíró – gyaloghíd köt majd össze.

Fotó: Ruprech Judit

Az alapítvány az Erősödő Civil Közösségek második pályázati ciklusába is sikerrel pályázott, akkor öt kemencéből álló flottát építettek a településnek. Azóta számos általuk szervezett eseményt kísért a kemencében sült pogácsa vagy kakaós csiga ínycsiklandó illata. A kemencékkel elmondásuk állításuk szerint

„felfűtötték a lakossági aktivitást”

is. A patakpart körüli teendők elvégzésre sikerrel kutattak fel további pályázati forrásokat (mint a Cselekvő közösségek program), illetve számos helyi felajánlást is kaptak.

Fotó: Ruprech Judit

A falubeliek használt téglát gyűjtöttek, a református presbitérium tetőcserepeket ajánlott fel, a fiatalok faültetéssel, egy helyi vállalkozás kültéri burkolással segítené a közösséget. A közfoglalkoztatási program a patakmeder tisztításában, sövényültetésben, kaszálásban működik közre. A gyalogos fahidat az alapítvány a civil-, az önkormányzati- és a gazdasági szféra együttműködésével vitelezi ki.

„Célunk az, hogy az itt élők ötletei alapján egy építészetileg is átgondolt, és funkcióiban az itt élők igényeit szolgáló közösségi tér valósuljon meg. Hiszen a járványhelyzet idején még fontosabb a szabad tér” – összegezte Dobos Andrea, az Iregszemcse Kultúrájáért Alapítvány alapítója.

Fotó: Ruprech Judit

Bár még bőven akad tennivaló, a közösségi élet felpezsdülésén túl már a patakparti Bartók Béla Művelődési Házon szemmel láthatóak a változások. A kultúrház hátsó falához faszerkezetű féltető került, amit a nyáron egy jó hangulatú közösségi akció keretében a művelődési ház munkatársai, a Kreatív Iregszemcsei Fiatalok és Lokálpatrióták Intézménye (KIFLI), alapítványuk tagjai és más lelkes helyi önkéntesek festettek le.

Fotó: Ruprech Judit

Mint megtapasztaltuk, igazi jó közösség módjára egy ilyen sűrű napon is maximális figyelemmel és barátsággal fogadják a betoppanó idegent. A munka utáni szalonnasütést és társasjáték klubot már a vihar sem tudta elmosni, a féltető alá húzódva vidáman folytatódhatott az este.

Similar Posts