A PeMel tagjai azon dolgoznak, hogy ne csak a fővárosban, de vidéken, így Pécsen is javuljon a szexuális kisebbségek helyzete, társadalmi elfogadása. A pécsi LMBTQ közösség missziója az, hogy beszélgetések, események és kötetlen találkozások alkalmával érzékenyítse a többségi társadalmat.

„Közösségünk vidéken élő tagjainak nem túl sok lehetősége van a fővárosba utazni egy-egy programra, így Pécsen is minél több eseményt valósítunk meg”– mondja el Hegedüs Martin, a PeMel közösség oszlopos tagja. A PeMel tapasztalata az, hogy sokak számára olykor pusztán azért félelmetesek, ritkábban gyűlöletet kiváltóak az LMBTQ+ emberek, mert nem ismerik őket.

Ezért a PeMel elsődleges célja, hogy helyi aktivisták segítségével érzékenyítsenek, hiteles képet adjanak a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberekről közösségi, kulturális programok segítségével. A csoport egész évben kínál eseményeket, megjelenik rendezvényeken, ahol többek között élőkönyvtárral várja az érdeklődőket. Ennek keretében egy katalógusból igazi embereket lehet kiválasztani, hogy egy őszinte beszélgetés során megismerkedhessenek vele a helyszínen. Tapasztalataik szerint ez egyik leghatékonyabb módszer arra, hogy egy-egy embersorson keresztül személyes tapasztalatot szerezhessen valaki.

Az Erősödő Civil Közösségek program keretében idén sor került már könyvbemutatóra, filmklubra, de megünnepelték a Coming Out Day-t és a Transznemű Emlékezés Napját is, illetve idén is ott voltak az Ördögkatlan Fesztiválon. Mivel fontos számukra, hogy különböző korosztályukat megfelelően szólítsák meg, önkénteseik több tréninget is elvégeztek már, például az ismeretterjesztő és érzékenyítő foglalkozások tartására felkészítő Melegség és Megismerés tréninget.

 

Ezt a tudás kamatoztatják, amikor baranyai iskolákban tartanak érzékenyítő foglakozásokat az LMBTQ+ közösségről. A PeMel főhadiszállása a Wannabe Café volt, ahol programjaik jelentős részét tartották. Itt valósultak meg kiállítások, kerekasztal beszélgetések, de drag show-t is szerveztek is. A hely közelmúltbeli bezárása érzékenyen érintette ugyan a közösséget, de aktívan keresik az új teret, ahol folytatni tudják tevékenységüket.

Martin egyik kedvenc története is erre sarkallja őket. Egy pécsi iskola tanára kereste fel a PeMelt, hogy transznemű diákjának segíthessen önmaga elfogadásában. Az egyik társasjáték-estjükre ezért kikérte a diákot a kollégiumából és közösen látogattak el az eseményre. „Jól érezték magukat, észrevettük azt a bizonyos felismerést és büszkeséget, mikor először vállalhatja magát nyugodtan és bátran egy transznemű ember. Mindez az alapelveink, a szeretet és közeliség működésének bizonyítéka. Arra vagyunk igazán büszkék, hogy bővelkedünk hasonló történetekben.”

Similar Posts