A helyi közösségeket és a lokális gazdaságot erősíti a Pécsi Kosár Közösség, akik nem mellesleg környezetünk megóvását és egészséges táplálkozás népszerűsítését is célul tűzték ki. A koronavírus járvány külön aktualitást adott a kezdeményezésüknek, aminek keretében helyi kistermelőket kötnek össze a vásárlóikkal.

„Globálissá vált bolygónkon bevásárlóközpontok, áruházláncok elterjedésével a termelő és fogyasztó rendkívül távol került egymástól, földrajzilag és az élelmiszerlánc hosszúságát tekintve is” – vázolja fel Radnóti Zsolt, a bevásárló közösség egyik alapítója, hogy mi adta számukra az ötletet.

Fotó: Ruprech Judit

Aránytalanul nagy szerepet töltenek be az élelmiszerkínálatban a sok ezer km-t utazó, adalékanyagokkal és tartósítószerekkel feldolgozott, alacsony beltartalmi értékű termékek. A termelőktől származó, etikusan előállított, egészséges élelmiszerek viszont csak szűkös csatornákon keresztül tudnak a fogyasztókhoz jutni. A hagyományok és a közösségeket összekovácsoló lehetőségek háttérbe szorultak, a vásárlók és termelők kapcsolatát pedig az információk, valamint a közvetlenség hiánya uralja napjainkban” – foglalta össze.

Fotó: Ruprech Judit

A Pécsi Kosár Közösség szervezőgárdájában egyaránt van grafikus, gazdasági szakember, mezőgazdasági termelő, közösségszervező, a termelői piacok mechanizmusát első kézből ismerő résztvevő, és pályázatírásban jártas, zöld szervezetekben dolgozó tag is. Önkéntes vállalásuk célja

a kereslet és kínálat összekapcsolása,

a helyben termelt, megismerhető gazdaságokból származó, lehetőleg vegyszermentes élelmiszerek közösségi aktivitás keretében való eljuttatása a helyi fogyasztókhoz.

Fotó: Ruprech Judit

Meggyőződésük, hogy a vásárlók ebben a formában egészséges és tápanyagdús alapanyagokhoz jutnak, az általuk generált kereslettel pedig közvetlenül tudják alakítani a kínálatot. Eközben a helyben elköltött pénzükkel a helyi gazdaságot is segítik. A termelők pedig kiszámíthatóbban tudnak tervezni, egy biztos értékesítési csatornához jutnak, így a korábban piacozásra szánt idejük egy része felszabadulhat, hatékonyabbá válhat a gazdálkodásuk.

Hasonló kezdeményezések működési modelljeit, tapasztalatait, a vásárlói és termelői igények feltérképezését követően – a járványhelyzet miatt némi csúszással – a nyár elején startolt a Pécsi Kosár Közösség, az Erősödő Civil Közösség program támogatásával.

Fotó: Ruprech Judit

Az önkéntes munkával működtetett rendszerben egy internetes csoportban fellelhető dokumentumon tudjuk leadni a rendelést. Heti rendszerességgel, előrendelés keretében kérhetünk Pécs 40 km-es körzetéből származó zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket, tojást, pékárut és még sok mást. A csoport közösségi oldalán emellett a termelők megismerésére is lehetőség nyílik. A gazdaságok a feléjük érkezett rendeléseket péntek délelőtt egyben szállítják le az átvevő pontra, a Balokány liget Pepita közösségi terébe. (A Pepita a tervek szerint egyfajta „zöld központ” lesz a jövőben, több civil szervezet felügyelete alatt.) Az önkéntesek által szortírozott portékát tartalmazó kosarak átvételére itt van lehetőség péntek délutánonként.

Fotó: Ruprech Judit

A kínálat a vásárlók igényeit és visszajelzéseit figyelembe véve fokozatosan bővül, és természetesen szezonálisan változik is. A szervezők maximálisan nyitottak a segítő szándékú észrevételekre: facebook csoportjukban és személyesen, az átadási ponton is igyekszenek visszacsatolást kérni mind a termékek minőségét, mind a vásárlás lebonyolítását illetően. Előfordult, hogy valaki nem érkezett meg a rendelt termékekért, ennek kapcsán felmerültek ötletek a vásárlás menetének automatizálására.

Similar Posts