Az iskolai bántalmazás, a bullying ellen és a vidéki fiatalok integrációjáért dolgozik az Aranyszarvas KHSE. A sportegyesület kisebb tolna megyei falvakban is jelen van, így olyan gyerekek is járhatnak küzdősport alapú fejlesztőedzéseikre, akiknek egyébként nem lenne erre lehetőségük.

Az Aranyszarvas hosszú évek óta tart sportfoglalkozásokat Tolna megyében, oktatóik és tagjaik nagy tapasztalattal rendelkeznek a fiatalok integrációjának területén is. Az Aranyszarvas tevékenységére nagy igény mutatkozik, hiszen a környéken kevesen foglalkoznak azokkal a problémákkal, melyek kezelésére intézményi rendszerben gyakran nem jut elég idő és energia.

Ilyen például a konfliktuskezelés, ami gyakran perifériára szorul, és ez olyan helyeken különösen nagy gondot okoz, ahol rendszeres az iskolai zaklatás. Az Aranyszarvasnál ezért kiemelt kérdésként kezelik a küzdősport alapú fejlesztőprogramokat, aminek keretében az általános iskolás diákok gyakorolhatják a defenzív, védekező magatartást, az agresszió kezelését.

Az elmúlt években egyre inkább felerősödött a jelenség, hogy sokan alig néhány alkalom után abbahagyták az edzéseket, annak ellenére, hogy láthatóan jól érezték magukat a közösségben és ráadásul a tehetségük is adott volt a folytatáshoz. Mint kiderült, nem feltétlen az anyagi nehézségek miatt hagyták abba a fiatalok az edzéseket, a probléma mélyebben gyökerezett.

Fotó: Ruprech Judit

„Alaposan utánajártunk a kérdésnek, s azt láttuk, hogy a szociális háttér és a környezet, a lehetőségek hiánya a leginkább visszahúzó erő” – magyarázza Szőts Gábor, az Aranyszarvas KHSE oktatója. Tapasztalatai alapján a falvakban élő gyerekek többsége a focin és az iskolai labdajátékokon kívül nem ismer más sportokat. A szülőkben is van egy előítélet a küzdősportok felé, mert agressziót látnak benne, nem pedig lehetőséget, s nem szívesen támogatják a dzsiu dzsicut vagy az aikidót gyakorló gyerekeiket.

Fotó: Ruprech Judit

A sport fizikai és mentális nevelő értékét nem ismerik el, ezért az egyesületben nem csupán a gyerekeket, hanem a szülőket is megszólítják. Az Aranyszarvas célja így olyan speciális látásmód megosztása a családokkal, ami felhívja a figyelmet a küzdősportok jótékony hatásaira. Az egyesület segít a logisztikában is, heti rendszerességgel viszik házhoz a foglakozásokat például Szakályba és Iregszemcsére, így a diákoknak nem kell ingázniuk a települések között.

Fotó: Ruprech Judit

A Erősödő Civil Közösségek program keretében támogatott edzések nemcsak tavasszal és ősszel, de nyáron is zajlottak, a programnak köszönhetően ingyenesen és helyben elérhetően, így nem jelentettek anyagi terhet a szülők számára. A pályázatnak köszönhetően az edzésekhez jól felszerelt eszközparkot építettek fel, saját tatamikkal, sportruházattal érkeznek a helyi iskolák-, kulturális házak sporttermeibe. Az éves munkájuk fénypontja lesz a nagy decemberi bajnokságuk.

Fotó: Ruprech Judit

„Páros gyakorlatokban elértünk oda, hogy olyan gyerekek érintkeztek, kerültek a játékos küzdelmek során egymással kapcsolatba, akik egyébként nem is találkoznának” – meséli Szőts Gábor. „Sikeresnek értékeljük az első szakaszt, kapcsolatot építettünk ki a gyerekekkel és a szülőkkel közösen. A mozgásfejlesztő programban jól haladunk, a kiemelkedő gyerekek már versenyeken is részt vettek társaik támogatásával.”

(Az Aranyszarvas edzéséről Ruprech Judit készített fotósorozatot, amit itt lehet megtekinteni!)

Similar Posts