Azért dolgoznak Ágon, hogy lehetőséget kapjanak a saját jövőjük megtervezésére: ehhez saját erőforrásokat teremtenek.

A baranyai Ág több szempontból hátrányos helyzetű település, s összetett problémákkal küzd. A munkalehetőségek hiánya, a jövedelmi-, lakhatási- és energiaszegénység, az elöregedő népesség, a fiatalok elvándorlása, illetve a közlekedés fejletlensége a falu fennmaradását veszélyeztetik.

A megélhetési lehetőségeken akar javítani a helyi közösség aktivizálásával a Köz-Tér-Háló Alapítvány. Oláh Roland szociális munkásként és közösségfejlesztőként hetedik éve tevékenykedik a térségben, a helyiekkel közösen keres megoldást a falut érintő problémákra.

„Az eddig elnyert támogatásoknak köszönhetően létrejött a Kender-Emu Közösségi Szociális Szövetkezet, ami nevéhez híven ipari kendertermesztéssel, feldolgozással, valamint emutartással és szaporítással foglalkozik. Az első ECK-s évünk során hét helyi lakosnak tudtunk kiegészítő jövedelemmel járó munkát biztosítani. A település egészét érintő kezdeményezésünkhöz tizenkettő új család kapcsolódott, ők „második esély” néven hoztak létre egy közösségi bankot” – sorolta Roland az eredményeket, majd hozzátette: bár mindezek nagy előrelépést jelentettek Ágon, a szövetkezet stabil, fenntartható működésének kialakításáért pályáztak újra.

A fokozatos növekedés közben arra is figyelniük kellett, hogy a közösség tagjai között ne alakuljon ki szakadék.  A rengeteg pozitív visszajelzés, elismerés és a jogos kritika megerősítette őket abban, hogy jó úton járna, viszont azt is láthatóvá tette, hogy miben kell fejlődniük.

„Az egyik legfontosabb felismerés, hogy az eddigi működésünket meg kell haladnunk, és ahogy az általunk támogatott közösségnek, úgy nekünk is hatékonyabb, szabályozottabb módon kell dolgoznunk” – magyarázta a Köz-Tér-Háló Alapítvány elnöke. „Az elmúlt időszakban javult az érintettek közötti, és a nyilvánosság felé irányuló kommunikáció, egyúttal strukturáltabbá váltak az egyes feladatok körüli felelősségek, és új szintre lépett a szervezettséük.”

Az Erősödő Civil Közösségek támogatásának, a helyiek kitartó munkájának, és a terepen dolgozó civileknek köszönhetően ma Ágon előremutató mezőgazdasági munka kezd kialakulni. Jelenleg az emutenyésztéshez kapcsolódó feladatokkal (tojások keltetése, csibék eladása), kendertermesztéssel, feldolgozással (földbérlés, vetőmag beszerzés, talajelőkészítés, az alkalmazandó technológia tervezése) foglalkoznak a helyiek, s ehhez kapcsolódóan újabb munkalehetőséget teremtenek.

Similar Posts