Kultúr Szalonba látogathatnak azok a bonyhádiak, akik elkötelezettek az irodalom, a kultúra és művészetek iránt. A programsorozat a Solymár Imre Városi Könyvtárban valósul meg, az itt dolgozók célja közösséget formálni a könyvtárba látogatókból.

„A könyvtárak napjainkban már nem a hagyományos módon funkcionálnak, hanem a települések fontos közösségi színterei, s számos rendezvénynek adnak otthont”– véli Schnell-Nagy Erika, a Könyv-Kultúra Közhasznú Egyesület vezetője. Már 20 éve dolgoznak azon, hogy a bonyhádi könyvtár ne „csak” olvasósarkoknak adjon otthont, hanem találkozóhelyként, programhelyszínként, közösségi térként is funkcionáljon.

Az eseményeik ingyenesek, a célközönség pedig a gyerekektől egészen az idősebb korosztályig terjed. Jelenleg négy klub működik a szervezésükben, s ezek nagy népszerűségnek örvendenek.

Míg a Kipp Kopp diafilmklub a gyerekeket kalauzolja el a diafilmek világába, addig a Kreatív Csajok klub tagjai szabás-varrást és horgolási, kötési technikákat tanulnak. A klubbok természetesen nyitva állnak az új tagok előtt, ahogy az újonnan alakult Civil Kultúr Kör is várja az érdeklődőket. Az Erősödő Civil Közösségek program támogatásával alakult kör elsősorban a középkorúakat és az aktív nyugdíjasokat szólítja meg.

„Az embereknek szükségük van a közösségbe tartozás érzésére, fontosnak érezzük, hogy minél aktívabban bevonjuk őket azokba a tevékenységekbe, amik közösségi élményt adnak” – meséli Erika.

Szeptember végén a Bonyhádi Irodalmi Kör is bemutatkozik, ezen a klasszikus és kortárs szépirodalom remekjeit emelik le a polcokról egy finom tea kíséretében. Ősszel folytatódnak az író és olvasó találkozók is, s kiemelt figyelmet fordítanak a helyi kortárs írókra. Nyáron a szabadtéri nézőtér zsúfolásig megtelt, amikor Kepes András foglalta el a felolvasói széket, és ugyanilyen lelkes érdeklődésre számítanak a szervezők Boldizsár Ildikó estjére is.

Schnell-Nagy Erika örömmel meséli, hogy az események iránti nagy az érdeklődést. Kifejezetten figyelnek arra, hogy az egyesület színes programkínálatot nyújtson, és ne csak a könyvek világában mozogjon otthon: a filmklubban a régi idők mozijainak sztárjai elevenednek meg, a vetítéseket mindig kíséri a korral, a szereplők életével, karrierjével is foglalkozó előadás.

Similar Posts