A szülővé válás sokaknak inkább jelenti a szorongást és a jövővel kapcsolatos aggodalmakat. Nekik segít a siófoki Életkezdet Perinatális Munkacsoport. A közösség baráti társaságból alakult, tagjai anyák és szakemberek, akik felelősséget éreznek anyatársaikért.

A közösség tagjai úgy érzik, hogy mindazt a tapasztalatot és tudást, amit ők maguk az évek során megszereztek, tovább kell adniuk a családdá válás előtt állóknak és a környezetükben élőknek. Különösen azoknak, akik az információtelítettség miatt bizonytalansággal telve vágnak bele a gyerekvállalásba.

Az évek során azt tapasztalták, hogy a hiteles tájékoztatásnak, a felkészítéseknek és az alulról jövő társadalmi összefogásnak köszönhetően eredményes változást érhetnek el, tényleges segítséget nyújthatnak. Az előadásaik mellett ezért önképző alkalmakat is tartanak, ezeken hozzáértő szakemberekkel közösen osztják meg tapasztalataikat, szaktudásukat és véleményüket egy adott témáról az érdeklődőknek.

Az Erősödő Civil Közösségek támogatásával a kéthetente tartott anyakörökön túl előadók meghívásával, ingyenes szülésfelkészítő tanfolyamokkal és tematikus programokkal (Szülés Hete, tanulmányi kirándulások) arra törekedtek, hogy a résztvevők friss és hiteles információkkal bővítsék tudásukat.

„A korlátozások alatt többnyire online formában folytattuk az Anyaköröket, és létrehoztunk egy saját csoportot is, ahol tematikus posztok segítségével tartottuk a kapcsolatot egymással” – mesélte Sárfi-Szakács Ildikó pszichológus, a munkacsoport egyik szervezője.

Nyáron szakembereknek szóló képzést szerveztek, amelynek háromrészes videósorozatát elérhetővé tették az érdeklődők számára. Szeptemberben megrendezték a Szülés Hete nevű programjukat, amelynek témája a kötődés volt. A járványhelyzetre tekintettel minden előadást élő adásként közvetítettek.

„A résztvevők között nem csak helyi családok, hanem távolról érkezett szakemberek is voltak. A visszajelzések szerint mindenki nagyon jól érezte magát és fontos információkkal lett gazdagabb” – mondta el Sárfi-Szakács Ildikó. Ősszel ugyan a szülésfelkészítőiket is online módon kellett megtartaniuk, ugyanakkor ennek a formának köszönhetően az ország távoli részeiről, sőt még külföldről is voltak résztvevőik.

A csoport a 10 millió fa mozgalom faültetési akciójához is csatlakozott: Siófokon tesznek a zöldebb jövőért. Emellett a Nyimi Öko Közösség támogatásával környezetvédelemmel kapcsolatos előadásokat és tréningeket tartottak, így bővítve az érdeklődők ismereteit a témában.

A konkrét faültetéshez a Nyimi Öko Közösség biztosított helyett leendő ökofalujuk területén, amely az Életkezdet liget nevet kapta. A faültetés közösségépítő és összekötő szerepét hangsúlyozandó, a családok Életkezdet fákat igényelhettek a munkacsoporttól és ültethettek el saját kertjükben. Ennek nagy sikere lett, több család udvarában is áll mostanra ilyen fa.

Bízunk abban, hogy kitartó munkával az ökológiai gondolkodás, a bolygónkért való egyéni felelősségvállalás több családban felébred majd.


Similar Posts