Fesztivált szerveztek, segítő szakmákban dolgozóknak segítettek a Mandala önkéntesei.

A jóga testre és a szellemre gyakorolt jótékony hatásait ma már sokan hirdetik, egészségmegőrző, pozitív mentálhigiénés hatásait sokan elismerik.

„A jógázás élményével teremtünk lehetőséget az egészséges életvitel kialakításához” – mondta el Kompolti Hédi a Mandala Jóga Pécs Egyesület a Teljes Életért képviseletében.

Két évvel ezelőtti projektük után tavaly az Erősödő Civil Közösségek támogatásával rendszeres workshopokat, jógával és életmóddal kapcsolatos tematikus napokat szerveztek. Ezeken külön megszólították azokat a segítő szakmákban dolgozó embereket, akik munkájukból kifolyólag nagyobb pszichés megterhelésnek vannak kitéve.

A segítők segítőiként azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy támogassák például az egészségügyben, szociális területen dolgozókat, felhívják a figyelmüket a jóga és a modern pszichológia lehetőségeire. A jóga gyakorlása meglátásuk szerint megoldást kínál a testi és lelki egészség megőrzésére, a kiégés elkerülésére, az önismeretbe való elmélyülésre, a hivatástudat megerősítésére.

„Az érzelmi túlterheltség nagyon sok munkavállalót érint, romboló hatása testi és mentális szinten is problémát okoz. A segítő foglalkozást végző emberek számára különösen fontos, hogy tudatosan és kellő érzékenységgel viszonyuljanak saját lelki egészségükhöz, hogy meg tudják őrizni a lelkesedésüket, valamint érdeklődésüket hivatásuk iránt” – magyarázta Hédi.

A közösségi hálózatosodás mellett a hasonló jótékony tevékenységek ösztönzése is volt a célja a második alkalommal a Jóga Piknik fesztiválnak. A pécsi jógastúdiók összefogásával megvalósult esemény fő célja persze a jóga általános, testi-lelki gyógyító hatásainak népszerűsítése volt, de a közös munka során kialakult bizalmi kapcsolatnak fontos szerepe volt a későbbi munkáikban.

A stúdiókkal, helyi jógaoktatókkal való együttműködést a segítők segítője projektbe forgatták vissza. A fesztiválon részt vett a Speckó Pécs, az Élmény Tár és a Zöld Fiatalok Egyesülete, valamint a Szimpla Sziget blogerei is bekapcsolódtak a programba.

A rendezvényt követően saját önkénteseikkel follow-up találkozókat tartottak a tapasztalatok összegzésére és a saját közösségük megerősítésére is.

Similar Posts