Közösségi túrákat szervez a Kelet Városi Köz-ért Egyesület a Pécs-Keleten élő kisgyermekes családoknak.


Az egyesületet a helyi közösségért tenni akaró, aktív, többségében szociális végzettséggel rendelkező szakemberek hívták életre tavaly, hogy még hatékonyabbá tegyék az intézményeken átívelő közös munkájukat. Az egyesület fő célja a helyi közösségek, családok és egyének önálló cselekvési szándékának és képességének erősítése, integrált közösségi programok szervezése, a gyermekeket nevelő családok öngondoskodási erejének fejlesztése és a gyermeki jogok védelme.

Az Erősödő Civil Közösségek projekt keretében megvalósított programjukban bárki számára kifejezetten könnyen elérhető, egyszerűen megvalósítható tevékenységet helyeztek a középpontba. Öt alkalmas túrasorozatot valósítanak meg tavasz és ősz között, ami során olyan mecseki erdei útvonalakat járnak be, amelyek a legkisebbek és családjaik számára is komfortosak, s babakocsival vagy háti hordozó igénybevételével is megközelíthetők. Igény esetén ingyenesen kölcsönözhető babahordozót, hordozókendőket, a strandoláshoz úszás-segítő eszközöket, és helyi járatos buszjegyet biztosítanak.

A program első alkalmával a pécsi állatkertet látogatták meg a kirándulók. Júniusban a Dömörkaputól sétáltak a Tettyére, majd a Mésztufa-barlang látogatása után játszóterezéssel zárult a túra. Most júliusban az orfűi Kis-tó strandja lesz a célpont, ősszel a TV-tornyot és a János-kilátót, illetve a Lelovics-kertet keresik fel a családokkal.

A mecseki túrák előzménye, hogy az egyesület tagjai korábban több alkalommal szerveztek félnapos, családi kirándulásokat pécsi erdei játszóterekre, így kellő tapasztalatot szereztek az igényekről és a nehézségekről is. Praks Xénia, a Kelet Városi Köz-ért Egyesület elnöke szerint „sokszor csak elindulni nehéz. Vagy azért, mert a család az első gyerekét neveli, és még rutint kell szereznie a gyerekkel való szabadidő eltöltésében, vagy ha már több gyermek van, akkor a velük való együttes tevékenységek bonyolultnak tűnhetnek.” Sokszor nehéz végiggondolni azt is, hogy egy-egy családi kiruccanáshoz mik az elengedhetetlen kellékek. Ebben segítenek a túrákat megelőző „Együtt készülős” napok.

„A hosszú távú célunk, hogy a családok közelebb kerüljenek egymáshoz” – magyarázza Praks Xénia, milyen eredményekre számítanak eddigi tapasztalataik alapján. „Miközben megismerjük a közvetlenül elérhető természeti környezetet, kialakulhat a túrázás szeretete, és a közös készülés révén erősödhet a Pécs-Keleti kisgyermekes családok önszervező képessége. A szülői szerep ugyanolyan frusztrációk és kihívások elé állítanak minden családot, ezek közös feloldása erősebbé teszi a családok közötti köteléket.”

Similar Posts