A Fiatalok Somogy természeti értékeinek védelméért programban a Zselici Természetjáró Baráti Kör közelebb viszi a fiatalokat a természethez.

„Visszavezetjük a fiatalokat a természetbe, hogy bemutassuk az erdőink, vizeink védelmének fontosságát, s közben kialakítunk egy olyan közösséget, ami a hétköznapok során is támogatja őket”– meséli Vető Anett, az egyesület vezetője.

Évtizedes természetjáró, közösségszervező tapasztalataik alapján segítség, támogatás nélkül a fiatalok nagy része inkább bezárkózik, elfordul a természettől. Magukra hagyva szívesebben nyitnak az online tér felé, s ez a testi egészségüket is veszélyezteti. Az elzárkózás következtében pedig az emberi kapcsolataikat sem tudják megfelelően kezelni, korukhoz képest szociálisan sem érettek, nincsenek tisztában az alapvető társas érintkezés szabályaival.

Az egyesület az „Éljünk Zölden” projektjük keretein kísérel meg megoldást találni a jelenségre. A nyár folyamán számos eseményt szerveztek, melyeken a résztvevők főleg a 8-10 év közötti korosztályból érkeztek, de a 2 évestől a 70 évesig képviseltették magukat a lelkes természetjárók. A szervezők nagy örömére jó pár tinédzser is együtt túrázott velük. A testmozgás mellett az ismeretterjesztésre, hasznos tudás átadására is figyelmet fordítottak: egy-egy természettel kapcsolatos témát dolgoztak fel a fiatalok úgy, hogy ismereteik bővítése mellett elsajátíthatták a kreatív, közös gondolkodást is.

A hosszú távú célok között szerepel az is, hogy állandó túracsoportok jöjjenek létre, olyan közösségek, akik rendszeresen találkoznak, aktívak maradnak. Az elmúlt hónapokban akadt is példa bőven, ráadásul a baráti kör nyári tábora tökéletes csapatépítőnek bizonyult, így újabb barátságok születtek.

„Ezeknek a fiataloknak már egy sátorban eltöltött éjszaka is hatalmas kalandot jelent” – magyarázza Vető Anett. A táborozók éjszakai bátorságpróbán vettek részt, eveztek a Desedán, túráztak a tó körül és horgászat után közös sütés, főzés mellett számoltak be saját élményeikről. –„Az együtt töltött idő alatt remek kis csapat alakult ki, akik már keresik egymás társaságát, önállóan is szerveznek programokat.”

Similar Posts