A múltról mesél a jövőnek a Balatonboglári Városvédő Egyesület, akik a közösség megerősítése érdekében könyvekben örökítik meg a település és lakóinak történetét.

Az egyesület tagjai Édes Boglár címen egy olyan könyvsorozatot alapítottak, amiben személyes elbeszélések formájában rögzítik a település életében fontos eseményeket. A szerkesztőknek az volt a tapasztalatuk, hogy a helyi mikrohistória készítésekor a bogláriak között az interjúk során új ismeretségek alakultak és régiek újultak fel.

A kötet alapítói nem csak mesélni tudnának, hanem valóban mesélnek is. A kiadványsorozat első kötetei (Résre nyitott ajtók, Gyere át hozzánk) olyan nagy siker hoztak, hogy az egyesület fontosnak érezte folytatni: a sorozat harmadik részének elkészítésével pályáztak az Erősödő Civil Közösségek programba.

„Az Édes Boglár sorozat harmadik kötete személyes elbeszéléseket örökít meg, és testközeli, átélhető módon adja vissza az eseményeket” – mondta el Kalász József, a Balatonboglári Városvédő Egyesület elnöke. „A könyv összeállítása során a kötetben szereplő embereket kimozdítottuk otthonról. Emellett végig nagyon motivált minket, hogy valami értékeset alkotunk. Mert míg a digitális tartalmak könnyen elvesznek az adathegyek alatt, a könyv ott marad a polcon, az otthonokban és bármikor fellapozható.”

A könyvsorozat harmadik része nem csupán egy új kötettel gazdagította a helyieket, de megerősítette őket abban is, hogy értékes tagjai a közösségnek. Az Édes Boglár sorozat pedig folytatódik, sőt, a munkák során előtérbe került, irodalmi érzékkel ellátott, mondanivalóval bíró személyekkel, partner szervezetekkel egy Balaton környéki, közéleti/irodalmi/kulturális folyóirat létrehozásán is fáradoznak Tulsópartok címmel, negyedéves megjelenéssel.

Similar Posts