A dunaszentgyörgyi szülők egyesületet alapítottak, hogy közelebb hozzák egymáshoz a Csapó Vilmos Általános Iskola diákjait s pedagógusait.

Dunaszentgyörgy elbűvölő kis község Tolna megyében. A településen működő Csapó Csemetékért Egyesület az itt élőkért jött létre, de elsősorban a kisebbekért dolgoznak. Mint azt a szervezet vezetője, Farnekné Csicsó Adrienn elmondja, nagyon fontos odafigyelni arra, hogy a gyerekek mivel töltik a tanításon kívül idejüket.

„Mivel ez egy kis falu, nem sok lehetőség van arra, hogy a gyerekek a szabadidejüket hasznosan töltsék el. Láttunk rá példát, hogy a nyári program a kocsmában üldögélés volt 16 évesen.  Mi ezt nem szeretnénk. Hiszünk abban, hogy a jövő a gyerekekben van. Minden erőfeszítés, amit értük teszünk, később megtérül. Ezért fontos, hogy közösséggé kovácsoljuk őket és legyen igényük a kultúrára, a közös időtöltésre.” 

A bemutatkozó rendezvényük a Mikulás futás volt, amit nagyon pozitívan fogadtak a dunaszentgyörgyiek, s ez igazán nagy löketet adott a csapatnak. Akkora volt az érdeklődés, hogy alig fértek el. Sok szülő, nagyszülő jelezte, hogy tetszik nekik kezdeményezés, szeretnék, ha hagyomány lenne belőle.

A Csapó Csemetékért az Erősödő Civil Közösségek pályázat keretében a rendezvényeit fejleszti idén. Áprilisban húsvéti kézműves délutánt és csokitojás vadászatot szerveztek a gyerekeknek. A szabadidős tevékenységeken túl a tanulásban is segítséget nyújtanak, s külön figyelnek arra, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek is részt vegyenek a helyi közösség életében.

Az egyesületben nagyon figyelnek arra, hogy a rendezvényeik sokszínűek, minél több ember megszólítására alkalmasak legyenek. Az egész évet felölelő, jeles napokhoz, és helyi tradíciókhoz szervesen kapcsolódó programsorozatról van szó, amiben mindenki találhat számára kedves programot.

Volt, hogy az iskolába egy díszmadár tenyésztő érkezett, aki természetvédelemről, aktuális és globális környezeti jelenségekről tartott előadást. Tavasszal egy különleges sporttal is megismerkedhettek a gyerekek: a Paksi Sportegyesület edzőinek bevonásával darts szakkört tartottak az érdeklődő diákoknak.

„Jó látni, hogy az emberek szívesen jönnek el a rendezvényekre. Mi pedig felkészülünk arra, hogy mikor vonódnak be ezek az emberek az egyesület életébe nemcsak mint résztvevők, de mint támogatók, szervezők is. Akkor fogjuk igazán elérni a célunkat” – meséli Adrienn.

Similar Posts