Az Emberség Erejével Alapítvány a Nyílt Társadalom Alapítványokkal együttműködésben idén is meghirdeti az Erősödő Civil Közösségek támogatási programot a dél-dunántúli régió (Baranya, Somogy és Tolna megye) civil szerveződései, közösségei számára, mintegy 100 millió forintos keretösszeggel, november 18-i leadási határidővel.

Az Emberség Erejével Alapítvány a közösség, a nyitottság, a cselekvés, az autonómia és az emberi méltóság szellemében teszi közzé az Erősödő Civil Közösségek pályázatot.

Hazánkban jelentős probléma a széttöredezett társadalom és a párbeszéd hiánya, ezen a közösségek erősítésével lehet változtatni. Az elmúlt években a civil kezdeményezések kiszolgáltatottabbá váltak, a civil társadalom működési nehézségei általánosak lettek, ami fokozottan jellemző a kisebb településekre. A program célja a közösségek, civil szervezetek autonómiájának szélesítése, valamint helyi társadalmi problémák enyhítése. Cél az emberek és szerveződések közötti bizalom, kapcsolat és együttműködés erősítése.

A program első évében a százmillió forint nagyságrendű keretösszegre 111 pályázat érkezett be mintegy 200 millió forintos forrásigénnyel. A támogatott pályázatok közül 37 Baranya, 11 Tolna, és 12 Somogy megyében valósult meg. A támogatást kapott pályázók között 47 bejegyzett civil szervezet, 13 pedig informális közösség volt, 37 pályázat az Indító, 23 az Erősítő kategóriában nyert támogatást.

A második évben 144 pályázat érkezett be a benyújtási határidőig. A keretösszegre két és félszeres, közel 260 millió forintos forrásigényt adtak be a támogatást kérők. A támogatott pályázatok közül 36 Baranya, 13 Tolna, és 11 Somogy megyében valósul meg, 4 pedig több megyét átfogó, régiós projekt a Dél-Dunántúlon. A támogatást kapó pályázók között 50 bejegyzett civil szervezet és 14 informális közösség van. 24 pályázat az Indító, 40 az Erősítő kategóriában valósul meg.

A pályázatokról itt lehet bővebben olvasni. Az Erősödő Civil Közösségek pályázati kiírása itt elérhető, a pályázati dokumentációt innen lehet letölteni.


Az Erősödő Civil Közösségek harmadik pályázati ciklusának tájékoztatója október 8-án lesz Pécsen, a Reggeliben. A cél a kapcsolatépítés, egymás megismerése, az ötletgyűjtés és az inspiráció. Alkalom arra, hogy az Dél-Dunántúlon működő kisebb és nagyobb civil csoportok személyesen és kötetlen formában találkozhassanak. Részletek itt!

A rendezvényen az ECK korábbi pályázati ciklusában részt vevő pályázók jó példákat, gyakorlatokat mutatnak be a civil szervezeti működés olyan alapelemeiből, mint a bázisépítés, az adományszervezés és a kommunikáció. A csoportos beszélgetések lehetővé teszik majd, hogy mindenki feltehesse a számára releváns kérdéseket, merítsen az ötletekből és javaslatokból.

Bemutatkoznak a Civilkollégium közösségszervezői, például Homoki Andi az Eleven Gyál képviseletében. Ők többek között a település közvilágításának rendbe tételéért fogtak össze, és értek el sikereket. Itt lesz Lintényi Levente a Mátészalkaleakstől: ők sok más ügy mellett a tömegközlekedés fejlesztéséért küzdenek, a MÁV-vonattal versenyző jelmezes csigafutásuk emlékezetes lehet sokunk számára.

Végül, de nem utolsó sorban sor kerül az Erősödő Civil Közösségek harmadik ciklusának pécsi pályázati tájékoztatójára. Pályázati know-how, hasznos tudnivalók, határidők és ahogy az eddigi években is: élőben feltehető gyakran ismételt kérdések.

Similar Posts