Megszámolni is nehéz, hogy Kovács Balázs és a Moiré Kulturális Egyesület hány foglalkozáson mennyi hangszert, robotot, furcsaságot bütykölt össze az elmúlt években, rengeteg gyereket (sőt szülőt) foglalkoztatva.

Az Elektronikai Bütyköldével és makerspace foglalkozásaival ismertséget szerző Moiré Kulturális Egyesület néhány évvel ezelőtt jó érzékkel tapintott rá arra az elemi érdeklődésre és kíváncsiságra, ami talán minden emberben megtalálható. Hat éve szerveznek foglalkozásokat kisiskolásoknak elektronikai áramkörök összeállítására, motorvezérlésű eszközök, robotok, hangszerek készítésére.

A foglalkozásaik népszerűsége látványos: a Zsolnay Kulturális Negyedben és pécsi iskolákban rendszeresen tartottak programokat, de idővel azt vették észre, hogy a kapacitásuk miatt nem tudnak minden felmerülő igényt kiszolgálni.

„A jelenkori társadalmunk a technológiai eszközök kreatív használatát, fejlesztését igényli. Gyermekeink ebbe önkéntelenül belecsöppennek, de ismereteiket olykor megalapozatlannak látom” – fejtegeti Kovács Balázs, hogyan született meg az ikonikus Bütykölde ötlete. „A különböző társadalmi csoportok között nagy a különbség a technológia használatát illetően, de ezek a szerencsére könnyen leküzdhetőek, hiszen mindenki közel azonos eszközökkel rendelkezik, csak épp megközelítésének mélysége nem azonos. Míg a szórakozás nagy hangsúlyt kap, a fejlesztő, feltaláló, konstruktőr és elektronikus alkotói területen fájó hiány van.„

Az Erősödő Civil Közösségek programban megvalósuló projektjük egyik leginkább látványos eleme, hogy (egy másik támogatottal együttműködve) kőintézménybe költöztek. Megnyitották egy Király utcai ingatlanban a Makkert, az utóbbi évek egyik legnagyobb pécsi dobását gyerekfoglalkoztatás, low-tech, kódolás, audio műhely és makerspace terén. A mintát a budapesti Makerspace szolgáltatta, így fogalmazódott meg az igény az egyrészt műhely, másrészt heti rendszerességű szakkörök otthonára is.

„Fontos tapasztalatunk, hogy a foglalkozásokra nemcsak a kicsit, hanem velük apukáik, nagyszüleik is jönnek, a rutinosabbak be is segítenek a kicsiknek. Ezáltal egy kicsit megoszlik a tevékenység, a résztvevők pedig közösségi folyamatot tudnak megélni eszközök csere-beréje, tanítás-tanulás szituációk közben” – magyarázza Balázs, milyen generációk közötti gátok tűnnek el egy-egy foglalkozáson.

Az ECK keretében az állandó makerspace megalapítása és a biztos, hosszú távú működés feltételeinek megteremtése mellett a foglalkozások is nagy figyelmet kapnak. Új szervezőket, közösségeket keres az egyesület, akiknek átadhatják a tudásukat, az áramkörök építésének, hangtechnikai ismereteknek és webprogramozásmak a részleteit.

Kifejezetten szeretnék eljuttatni a Bütyköldét olyan helyekre, ahol igény lenne rá, de nem egyszerű: falvak, Pécsen kívüli városok arra nyitott közösségi terei, intézményei, esetleg iskolái. „Alternatívát kínálunk arra, hogy tanulni játék közben is lehet, és példát mutatunk arra is akár, hogy ezzel a tevékenységgel később fenn tudják majd tartani magukat” – jelzi Balázs, hogy akár egészen kézzelfogható, egzisztenciális haszna is lehet egy-egy foglalkozásnak.

A hosszú távú eredményeket ugyanakkor nem lehet néhány évben mérni. Ha sikerül egy generáció számára lehetőségeket kínálni, az meglátszik majd annak a generációnak a nyitottságában, informatikai tájékozottságában, közösségi gondolkodásában.

Similar Posts