Egy patapoklosi baráti társaság közel tíz évvel ezelőtt alapította meg a Lendülettel Kicsikért és Nagyokért Egyesületet, hogy közelebb hozza egymáshoz a falu lakóit.

Patapoklosi apró kis település Baranya megyében a Zselicség lábánál, az egykori mezőváros Pata és a Keleti-Gyöngyös túlpartján fekvő Poklosi egyesítésével jött létre 1950-ben. A falu így két, egymástól egy kilométer távolságra lévő településrészből áll, s ez éppen elég ahhoz, hogy elszigetelje egymástól az ott élő mintegy 350 embert.

Az egyesület célja, hogy ezt a távolságot csökkentse és aktív közösségi élet legyen Patapoklosiban. Többször működnek együtt környező településekkel is, ezeknek keretében számos programot együtt bonyolítanak le.

„A mai világban egyre nehezebb az embereket kimozdítani az otthonaikból. Mi ezen kívánunk változtatni. Ezért pályáztunk az Erősödő Civil Közösségek program támogatására” – mondta el Arany Anita, az egyesület elnöke.

A támogatásból ötfordulós ügyességi, kulturális, és a településsel kapcsolatos vetélkedőt hirdettek, ahol családok, baráti társaságok vettek részt. A falu összes korosztályát megmozgatták, a kisiskolásoktól az idősebbekig, s mindenki a kedvét lelte benne.

„A legnépszerűbb feladat az volt, amikor egy szabadon választott kézműves technikával kellett megformázni az unikális kazettás mennyezetű templomunkat, vagy egy, a falunkra jellemző szobrot, épületet” – mesélte Anita. „Az elkészült alkotásokból kiállítás nyílik, mivel fontosnak tartjuk, hogy a patapoklosiak büszkék legyenek arra, amit alkottak, s a jövőben is szívesen részt vegyenek egy-egy programban.”

Emellett az ECK keretében megújul a falu parkja, új padokkal, virágládákkal, szemetes edényekkel bővül.

Similar Posts