Közös összejöveteleiken a heti edzések alkalmával térítésmentesen biztosít sportolási lehetőséget az érdeklődők számára a Diák és Öntevékeny Körök Egyesülete.

Komlónak a bányabezárásokat követően egy sor olyan társadalmi, szociális és gazdasági problémával kellett szembenéznie, amire nem volt, és nem is lehetett felkészülve. A nehézségek ellenére az elmúlt évtizedekben sokan rengeteget tettek azért, hogy apránként építsék fel újra a közösségi életet az egykor virágzó bányászvárosban, és ennek munkának fontos részét végzik el ma is a különböző civil szervezetek.

Ide tartozik a Komlón évtizedek óta aktív DÖKE, akik 2008-ra a város legnagyobb szabadidősport egyesületévé nőtte ki magát. Az Erősödő Civil Közösségek által támogatott programjukban amellett tettek hitet, hogy az edzések rendkívül jó közösségalkotók, nagyban hozzájárulnak sportbarátságok kötéséhez és társadalmi kapcsolatok építéséhez – s közben népszerűsítik az egészséges életmódot.

„A sportolás hozzájárul az egyén személyiség-fejlődéséhez, társas szocializációjához, így a hátrányos helyzetű csoportok társadalmi felzárkóztatásának egyik fontos eszköze” – magyarázza Balogh Bettina, Komló Futónagykövete, aki 2004-ben csatlakozott a DÖKE-hez. „A Diák és Öntevékeny Körök Egyesületében kulcskérdésként kezeljük a mozgásgazdag életmód kialakítását és megszilárdítását, hiszen a sport pozitív hatása a fizikai, lelki és mentális állapotára bizonyított tény, közösségépítő és –erősítő következménye köztudott.”

A most támogatott programnak évekkel ezelőtt már volt előzménye. A hetente megrendezett sportos csütörtök akkor 20-30 embert mozgatott meg, de idővel az edzésekre használt futópálya bérleti költségeit már nem tudták fedezni. Részben az akkor kialakult közösségre építve, sok új tagot bevonva élesztették újra a futóközösséget, ügyelve arra, hogy nagyobb hangsúlyt kapjanak a sport mellett a kapcsolatokat építő, a közösséget fejlesztő elemek.

Bettina szerint nem egyszerű főleg a fiatalok esetében a virtuális valósággal felvenni a versenyt, de úgy látja, hogy sok embernek sikerült alternatívát felmutatniuk az elmúlt hónapokban.

Az edzésekre ellátogattak kiemelkedő eredményeket elért komlói sportolók is, akik személyes élményeik átadásával további motivációt adtak a futással még csak ismerkedők számára. A szakszerűséget az edzéseken részt vevő testnevelő tanárok segítségével oldották meg, ők az edzésekre ellátogatóknak további hasznos tanácsokat adtak, válaszoltak a mozgással kapcsolatos kérdésekre. A közös programokat ráadásul nemcsak az edzések jelentették, hanem néhány alkalommal egy-egy sportos délelőttöt töltöttek el együtt kosárlabdával, focival, ügyességi sorversenyekkel – a futóedzésekre ellátogató családtagokkal kiegészülve.

Similar Posts