A baranyai településen működik egy egyesület, aminek tagjai szívvel-lélekkel munkálkodnak azon, hogy a falu apraja-nagyja a közösség aktív tagja legyen és együtt öregbítsék Szederkény jó hírnevét!

„Lelkiismeretes szereplők vagyunk Szederkény jelenében – jövőjében. És ennek érdekében nem félünk társadalmi felelősséget vállalni” – jelenti ki határozottan Béládi Melinda, aki 2001 óta vezeti a Szederkényi Szabadidős és Kulturális Egyesületet.

Ugyanerre buzdítják a többi szederkényit is, szeretnék elérni, hogy aktívan, igazi közösségként tudjanak együttműködni a helybéliek. Az egyesület tevékenysége egész évben folyamatos, különböző klubfoglalkozásokat, találkozókat szerveznek az érdeklődőknek.

Amire a tapasztaltok szerint nagy igény van: két éve például újra összeállt a néptánccsoport, melynek Melinda hihetetlenül örült. „Jó látni, hogy felnőtt emberek egy-egy fárasztó munkanap után mennyire aktívak még, s nem hazamennek, hanem együtt maradnak egy közös cél érdekében” – meséli Melinda, hiszen az órákat heti rendszerességgel tartják, s a csapat fáradhatatlanul próbál. Sokszor egészen apró dolgok is elegendőek a csapatszellem és a tenni akarás felélesztéséhez: a tagoknak például hatalmas élmény volt, hogy végre elkészítették a hivatalos egyesületi pólóikat, érezhető lendületet adott nekik.

Az egyesület természetesen nem csak a néptáncosoknak kínálnak szabadidős tevékenységet. Idén szerveztek gyereknapot, borversenyt, kézműves és alkotótábort, de kiemelt figyelmet fordítanak a faluban megvalósuló társadalmi munkára is. Építik, szépítik a települést, közösen, együttes erővel formálják a falut olyanná, melyben szívesen élnének.

Az Erősödő Civil Közösségek programban egyik fő célkitűzésük, hogy bővítsék az önkéntesbázisukat, hiszen minél több falubélivel, fiatallal terveznek közösen munkálkodni. Az utánpótlásra pedig szükség is van, hogy a vállalt misszió tovább élhessen. Kapcsolatot ápolnak számos civil szervezettel, akikkel találkozókat is szerveznek, mindemellett gyakran látogatnak el versenyekre, fellépésekre is, ahol büszkén képviselik Szederkényt.

A pályázat segítségével végre beszerezhették azokat a régóta áhított technikai eszközöket, amiknek köszönhetően nem csak ők, hanem a falu többi szervezete is színvonalas előadásokat, rendezvényeket hozhat létre. Ahogy Melinda fogalmazott: „küldetésünknek érezzük a különböző helyi közösségek felélesztését, fejlesztését, támogatását. Fel kell rázni a helyi társadalmat, hogy a passzív emberekből a saját és közösségeik sorsáét tenni akaró és tudó polgárokká, válhassanak.”

Similar Posts