Interaktív nyomdamúzeum, képző-, és iparművészeti műhely, közösségi tér: egyedülálló társadalmi vállalkozásba fogott a Műintézet Egyesület Pécs szívében.

Emlékeztek még azokra a ma már csodaszámba menő nyomdagépekre, amik zakatolását jó pár dokumentumfilm, archív felvétel megörökítette? Pécsett, a Drukker közösségi nyomdaműhelybe ellátogatva testközelből találkozhattok olyan masinával is, ami a 19. század óta látja el a feladatát.

A Műintézet csapata által megálmodott Drukkert az is különlegessé teszi, hogy a Király utca 48-ba közösen költöztek be társbérletben a Moiré Kulturális Egyesülettel, utóbbi (szintén az Erősödő Civil Közösségek támogatásával) a szomszédos Makkerben működteti az elektronikai bütyköldét.

„A gépek egy helyre szállítása és működőképessé tétele, a helység átalakítási munkálatai, a levéltár felajánlásából származó betűkészletek elrendezése, a kisebb eszközök és alapanyagok beszerzése kitöltötte a tavaszt és a nyarat” – meséli Böhm Gergely, hogy mi minden előzte meg az október végi megnyitót.

A részben a magyar kiegyezés idejéről származó nyomdai gépeket bemutató kiállítás teljes mértékben interaktív, a Drukker célja pedig az, hogy ne csak bemutassa, de tanítsa, oktassa is a tradicionális nyomdaipari technikákat. Merthogy a gépek intenzív használatban vannak, különböző nyomatokat, képeket, könyveket készítenek a közösség tagjai.

Grafikai és művészeti tevékenységeket támogatnak, rendszeresen szerkesztenek és publikálnak kiadványokat. A Dióbél Kiadó „Rendet!” című összművészeti kiadványát hozták létre első körben, de már számos megkeresésük érkezett helyi művészeti szerveződésektől plakátokkal, kiadványokkal kapcsolatban: nemcsak megrendelésekben, de közösségi együttműködésekben gondolkodnak.

Feltett szándék, hogy térben is otthonra találjon egy alkotói közösség, ahol helyi művészek találkozhatnak és gondolkodhatnak együtt, hogy idővel egy olyan hely legyen a Drukker, ahol pezseg és amitől felpezsdül a város kulturális élete.

Több helyi, fiatal grafikust is megszólítanak majd, össze akarnak kötni vendégművészeket, kortárs alkotókat, hogy közösen hozzanak létre alkotásokat. Az Erősödő Civil Közösségek támogatásában még idén workshopokat indítanak, pedagógiai foglalkozásokat tartanak, az ott készült műveket pedig kiállítják. A közeljövőben nyomdavásárokat is szerveznek, ahol saját és rokon műhelyek termékei is megvásárolhatók lesznek.

„A hosszabb távú cél egy nemzetközi brand kialakítása, beágyazódás a város kulturális életébe és egy azon belül létező, azzal szimbiózisban működő kulturális rezervátum megteremtése” – osztja meg jövőbeli terveiket Böhm Gergely.

Similar Posts