Történelmi ismereteket népszerűsít, tényeket közvetít az álhírekkel szemben, eloszlatja a tévhiteket és a régen népszerű klubéletet is ápolja a középiskolai pedagógusok által alapított balatonboglári Kossuth Klub.

A civil kezdeményezés az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából alakult meg a helyi városvédő egyesület keretein belül. Azért pályáztak az Erősödő Civil Közösségek programba, hogy különböző rendezvényekkel kapcsolódjanak az évfordulós történelmi eseményekhez, s hasznos időtöltést nyújtsanak a helyieknek.

A közösség azért látta időszerűnek az összefogást, mert úgy érezték, sok történelmi tény, folyamat, jelenség nem, vagy torzultan van jelen a köztudatban, téves információk, legendák és összeesküvés-elméletek jellemzik a mindennapokat. Ezért terveik szerint a nemzeti sorskérdéseket, fontos történelmi eseményeket és azok magyar társadalomra gyakorolt hatásait is feldolgozzák, hogy ezeket a nagyközönséggel is meg osszák előadások, bemutatók, pódiumbeszélgetések keretében.

Eddig két nyilvános előadást szerveztek a Balatonboglári Lukács Károly Városi Könyvtárban. Az elsőn, Kossuth Lajos halálának 125. évfordulóján Hermann Róbert, a szabadságharc egyik neves kutatója tartott előadást az érdeklődőknek. Második előadásuk témája Kossuth és a magyar emigráció volt, amit egy nagyon érdekes megközelítésből, fényképek által mutatott be Lengyel Beatrix, a Magyar Nemzeti Múzeum fotótárának vezetője. Az előadás rávilágított arra, hogy mi mindenről tanúskodhat egy-egy fénykép, ráadásul sok különleges, ritkaságnak számító felvétel is előkerült.

„Azt tapasztaljuk, hogy az embereket foglalkoztatja a múlt, keresik a hiteles információforrásokat. Nagy figyelmet fordítunk a fiatalabb generáció elérésére, hiszen így jobban megérthetik és közelebb érezhetik magukhoz mindazt, amiről a történelemkönyvekben olvashatnak” – meséli Keserű Zoltán, gimnáziumi történelemtanár, a klub egyik alapítója. Az előadások után lehetőséget biztosítanak a kötetlen beszélgetésre is, ahol bárki felteheti a kérdéseit, megoszthatja észrevételeit.

Következő, őszi előadásuk témája a szabadságharc népzenéje, népdalai és a néplélek lesz, amire szeretettel várják az érdeklődőket.

“A tevékenységünk bizonyos tekintetben hiánypótló, hiszen egy érdekesebb, könnyen feldolgozható történelmet, újfajta szemléletet közvetít az emberek felé, így azoknak is izgalmas lehet, akik nem annyira tájékozottak egy témában” teszi hozzá Keserű Zoltán, jelezve, hogy a nagy érdeklődésnek köszönhetően hosszú távra terveznek a klubbal.

Similar Posts