A centrum és a periféria alkotóit megszólaltató Vadpörgés rendhagyó módon az online térben valósult meg: podcast-sorozattal, válogatás lemezzel, a vizualitásra is hangsúlyt helyezve reagáltak a vírushelyzet miatti korlátozásra.

A Vadpörgés! egy évente megrendezett művészeti esemény, ami nem mellesleg a városi és falusi kultúra közti átjárhatóságra mutat rá, csökkentve a két közeg elszigeteltségét. A Made in Pécs-díjra is jelölt, két éves múltra visszatekintő fesztiválon pécsi és Pécs környéki, nem populáris elektronikus zenei alkotók, vizuális művészek közös koncepció keretében kapcsolódnak egymáshoz és közönségükhöz. Idén orfűi iparművészeket vontak be a projektbe, hogy minél organikusabb, a helyi közösségeket is szem előtt tartó rendezvény jöhessen létre.  A résztvevők nemcsak hallgatói vagy szemlélői lehettek a korábbi Vadpörgés!-eknek, hanem különböző interaktív programokkal részesei és alakítói. A helyszín az elmúlt években az Orfűi Malmok volt, de a járványhelyzet idén kreatív megoldásokat eredményezett a személyes együttlét helyett.

„Alapelvünk, hogy a rendezvény ingyenes és bárki számára elérhető legyen. Ez a korlátozásokkal biztosan csorbult volna, nem mintha a járványhelyzetben nyugodt szívvel tömegrendezvényt tudnánk szervezni” – mondta el Etlinger Mihály, a Vadpörgés! csoport koordinátora, a rendezvény ötletgazdája és egyik szervezője. „Ezért úgy alakítottuk át a Vadpörgés!-t, amivel támogatni tudjuk fellépőinket a mostani nehéz helyzetben, hiszen két évig ők támogattak minket. Ezt az újragondolás legelején leszögeztük két szervezőtársaimmal, Jankó Mátyással és Hufnágel Gáborral. Azt a színes és minőségi zenei palettát vonultattuk fel, ami az elmúlt években a Vadpörgés!-hez kapcsolódva megszületett”– részletezte a válságmegoldásaikat Mihály.

Fotó: Ofner Gergely

Az Erősödő Civil Közösségek pályázati támogatásával a csoport egy podcast-sorozatot hozott létre, ahol az elmúlt évek dj-fellépői készítenek mixeket a hallgatóságnak. A producerek közreműködésével egy válogatáslemez is készül, amely a Dióbél Kiadóval történő együttműködés jóvoltából fizikai hordozón, 12”-es vinilen is megjelenik majd. A lemez hanganyagához a csoport kétrészes videót is forgatott, amiben tizenkét orfűi művész alkotásai is megjelennek. Húsz korábbi fellépő és egy hatfős stáb vett részt a munkálatokban, melyek eredményével remélhetőleg sokaknak szereznek majd örömet az online térben.

Ha nincs ez a szokatlan helyzet, soha nem jön létre sem a lemez, sem a videó, sem a podcast-sorozat.

„Bármennyire is megváltozott a korábbi koncepciónk, úgy gondolom jó választ tudtunk adni” – osztotta meg a gondolatait Mihály. „Valószínűleg fentiek eszünkbe sem jutottak volna, márpedig akkor szegényebbek lennénk egy marhajó lemezzel, és a többivel. Érezhető volt a közönségünk folyamatos figyelme. Rengeteg energiát és szeretetet kaptunk most is, hogy elmaradt a Vadpörgés! Eddig is a kollektív lelkesedés működtette a rendezvényünket, jó látni, hogy ez a változások során nem lankadt, sőt!”


Similar Posts